Телеком Србија дао понуду за КОСОВСКИ ИПКО

NovostiOnline/Е. Б. ТАЛИЈАН

четвртак, 25. 06. 2020. у 08:48

Телеком Србија дао понуду за КОСОВСКИ ИПКО

Фото: Танјуг

Национална телекомуникациона кућа дала највишу понуду за оператера на КиМ

ТЕЛЕКОМ Србија жели да постане власник оператера мобилне телефоније "Ипко" на Косову и Метохији. У овој компанији потврђено нам је да је послата необавезујућа понуда.


Најава да би наш национални телекомуникациони гигант могао да постане власник "Ипка" изазвала је оштру реакцију градоначелника Приштине Шпенда Ахметија, који је на свом твитер-налогу оценио да би понуда српског телеоператера требало да буде блокирана.


"Ипко" је у власништву "Телекома Словеније", са 100 одсто удела. У јулу прошле године они су најавили да покрећу процедуру за продају у складу са својом пословном стратегијом, али нису износили више детаља.


Сафет Герџаљију, економски аналитичар и бивши председник Привредне коморе тзв. Косова, оцењује да је понуда "Телекома Србије" за "Ипко" добра и да економски процеси у региону треба да се деполитизују.


- То што се појавило у медијима је став једног човека на основу кога не треба да се гради перцепција и да се промовише блокада - истиче за "Новости" Герџаљију.


- Овакве баријере штете будућности региона и погоршавају односе на релацији Приштина-Београд. Понуду "Телекома Србије" треба аргументовано анализирати и она ће добити коначно решење. Ако се не нађе решење то ће бити црна флека за "Косово", јер се поставља питање ко ће овде да инвестира ако не може да прода своју имовину.


Медији на КиМ су пренели и да "Ипко" не може да буде продат без претходног одобрења Регулаторног тела за електронске и поштанске комуникације тзв. Косова. Наш саговорник објашњава да то није тачно.


- Коначну одлуку доносе власници капитала, Словенци који имају право да одлуче како ће даље поступати - каже Герџаљију. - Регулаторно тело може само да да саветодавно мишљење.


Он истиче да регион не може да иде напред ако постоје проблеми око трансфера капитала, протока робе и услуга. Према његовом мишљењу, економски развој, сарадњу, просперитет и имиџ Западног Балкана успорава чињеница да на Балкану никада не може да се прича о чисто економским проблемима без политичке конотације.

- У контексту свега што се дешава поводом продаје "Ипка" српском "Телекому" долази до изражаја колико је потребан мир, да се нађе компромис и реше проблеми на релацији Приштина - Београд - сматра Герџаљију. - Тек онда ће се отворити нова перспектива за цео регион.


ЛАЖНИ АРГУМЕНТИ


ГРАДОНАЧЕЛНИК Приштине Шпед Ахмети је у прилог свом ставу да понуду "Телекома Србије" треба блокирати навео погрешан податак. Он је на свом твитер-налогу написао да је пре неколико година Албанац Елвин Гури желео да преузме "Теленор банку", али је његову понуду блокирала НБС. Међутим, чињеница је да је Гури бугарски држављанин, а не албански.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације