Субвенције државе за запошљавање: Прва плата за 10.000 младих

С. С. Р. - Е. Б. Т.

петак, 19. 06. 2020. у 09:01

Субвенције државе за запошљавање: Прва плата за 10.000 младих
Практиканти ће конкурисати у септембру, а потписивање уговора је планирано за октобар. Привредници ће од половине августа моћи да се пријаве за субвенције
ПРОЈЕКАТ "Моја прва плата" као вид помоћи државе за запошљавање почиње 15. августа, а 10.000 младих који су тек завршили средње школе и факултете биће на први посао распоређени до краја октобра. Држава ће привредницима давати 20.000 динара за запосленог са средњом школом, односно 24.000 за оне са факултетима, а остатак плате ће давати послодавци. За ове намене, како је за "Новости" рекао министар финансија Синиша Мали, издвојено је две милијарде динара.

- Јавни позив ће бити расписан 15. августа, до 15. септембра ће послодавци моћи да се пријаве, а до краја месеца и заинтересовани за посао. Коначну листу практиканата и фирми објавићемо од првог до 8. октобра, а од 9. до 15. ће трајати потписивање уговора - објашњава Мали.

Како нам је објаснио, "најтеже је наћи први посао", па држава овим потезом жели да им олакша запослење и стицање праксе.

- Када заврше праксу од девет месеци, вероватно ће доста њих остати код послодаваца. А, ако треба да иду на друга места, свакако ће им бити лакше са праксом коју су стекли - наводи Мали.

Организације које окупљају привреднике позитивно оцењују пројекат "Моја прва плата". Председник ПКС Марко Чадеж сматра да је то добра мера која ће младима омогућити да стекну нова и практична искуства. Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, истиче за "Новости" да је то добар стимуланс привредницима да запосле нове кадрове.

- То је конкретна подршка и они који планирају од јесени да приме нове раднике сигурно ће искористити ову могућност да се растерете трошкова - објашњава Атанацковић. - Такве мере које помажу привреди и радницима треба да се наставе.

Он је нагласио да су минималне зараде које је држава исплатила спречиле отпуштања. Сада је, како наводи, неопходно да се прати ситуација у привреди и да држава "ускаче" са мерама помоћи оним деловима привреде који су у проблему.

Олалшице за запошљавање младих се оцењују као добра иницијатива и у Удружењу пословних жена Србије. Оливера Поповић, чланица ове организација која окупља предузетнице сматра да је свака помоћ од држава добродошла.

- Ако се све реализује како је најављено, онда је то значајан подстицај за привреднике - каже за наш лист Поповићева. - То је добра замисао.

БИЋЕ ДРУГИ И ТРЕЋИ КРУГ

КРЕЋЕМО са првим кругом запошљавања, а вероватно ће бити и други и трећи - каже Мали. - Поента да је држава створи амбијент да сви који желе да раде добију шансу. Идемо ка даљем снижавању стопе незапослености. Сетимо се да 2013. сваки четврти човек није имао посао, а сада је незапосленост свега 9,7 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације