У СРБИЈИ је све стало и биће потребно време да се то врати. Због тога мислим да је ових 100 евра, које држава даје грађанима, кључна мера за покретање потрошње. Дао си тај новац и сада очекујеш да ће се вратити кроз потрошњу у привреду. Не треба заборавити да иде велика економска криза. Уз то, покренута је и кампања да се летује у земљи. Хоћемо сада да покупимо ту тражњу и привучемо госте.

Овако, у интервјуу за "Новости", о економском стању у нашој земљи, после катастрофе која је задесила читав свет, па и Србију, говори Томислав Момировић, председник УО "Мона хотел менаџментa", али и "твитераш" који свакодневно избацује бизнис савете око којих се диже прашина на друштвеним мрежама.

* Може ли се спасти српски туризам?

- Сви хотели у Србији ће давати велике попусте и то је чињеница. Прича се да ће цене бити подигнуте, али то није истина. Људи треба да се одмарају у својој земљи. Сваки одлазак преко је сада авантуризам. Не само из здравственог угла, већ и ако неко оде са породицом, преко ноћи може да се промени ситуација и да не могу да се врате у земљу. Србија има девизни одлив по основу туризма 1,5 милијарди евра. Останком спасавате на десетине хиљада радних места. Сада није време за ексклузивну потрошњу ван Србије. Тенденциозно потцењујемо нашу земљу, а мало држава у Европи је лепше од ње.

* Шта би био идеалан одмор у Србији за једну породицу?

- Добро би било да се више пута иде негде, али да то буде краће. По неколико дана у Војводини, на неком салашу, после тога на планину или у бању. Могао би и продужени викенд у неком граду. Сваки је интересантан и вредан обиласка, али је нама ближи Беч него што смо ради да одемо у Нови Сад или Ниш.

* Како оцењујете мере које је држава донела за хотелијере?

- Председник Вучић и Влада су брзом интервенцијом у виду подршке од три просечне плате спасли радна места и спречили колапс свих хотела у Србији. Да се то није догодило, 80 одсто њих би банкротирало. То је највећа помоћ приватном сектору! Да подигнемо нашу привреду, биће потребни месеци, да не кажем године. Потребно је што пре релаксирати промет између земаља и чланица ЦЕФТА. Влада је донела и меру повољних кредита. Привредници су ту исказали одређене резерве. Јер да би их користили, морају да имају у изгледу неки раст. Нико неће да узме новац и да финансира посао који не постоји.

* Могу ли домаћи гости да замене стране?

- Не могу комплетно да замене, али у знатном обиму могу да компензују. Огроман новац дајемо за путовања ван земље. Сада је време да се од тих путовања одустане. Овде ће јефтиније проћи. Подржаће економију своје земље и неће ризиковати.

* Колико имате запослених и да ли сте неког отпустили?

- Одмах сам указао на проблем са радном снагом и био препознат као неко ко отпушта људе. Ми смо до сада отпустили деветоро људи, али то није имало везе са кризом. Запослили смо у међувремену нове. И ми ћемо као велика компанија лакше издржати тај проблем. Најтеже ће бити малима. Треба да их подржимо, јер су највише изложени овој кризи.

* Колико ваучери могу да помогну хотелијерима?

- Дефинитивно је добро што је проширен опсег људи који мору да користе ваучере. Сада су укључени и градови. Не може то да спасе хотелски бизнис, али је добра мера. Сви хотели у Београду ће примати ваучере. Ово јесте време за солидарност.

* Активни сте на друштвеним мрежама и увек изазивате пажњу. Нападали су вас због тога?

- Нисам никога блокирао на друштвеним мрежама. Водим рачуна о слободи говора. Трудим се да свима одговорим. Дефинитивно некада нисам имао довољно емпатије. Твитови су кратки. Али, ако сте превише благи, нисте превише атрактивни. Изградио сам једну репутацију која је контроверзна. Моја жеља је да станем иза српске привреде.

БАЗЕНИ БЕЗБЕДНИ

* ДА ли је безбедно купање у базенима?

- Базенска вода је веома контролисана. Постоје високи стандарди и уколико се то мало прекрши, санкција је затварање. Сад је и то додатно пооштрено.

ДРУГА ГЕНЕРАЦИЈА

* ВАШИ родитељи су неуобичајени пословни људи. Да ли је тачно да данас радите са банковим рачуном од пре 30 година?

- Поносни смо на наше родитеље за све што су постигли на тржишту, у оним тешким временима. Успели су да направе фирму, коју сад брат и ја водимо. Традиција која је могућа у овој земљи.