ПРИЈАВЉИВАЊЕ за једнократну помоћ државе од 100 евра се данас завршава, а последње исплате биће у понедељак. Осим да је ова помоћ стигла до 6,2 милиона људи, министар финансија Синиша Мали јуче је подсетио и да је пуштена уплата друге, од обећане три, минималне зараде, у укупном износу од 31 милијарде динара. Новац је јуче легао на рачуне 235.000 предузећа, која запошљавају 1.050.000 радника. Министар Мали је најавио да се мере помоћи радницима тиме не завршавају, јер је у припреми нови пакет од 20 мера за повећање запослености.

Мали је посебно истакао да је приоритет економских мера било очување радних места и нагласио да ће у наредних неколико дана бити обелодањене нове мере усмерене ка додатном запошљавању.

- У наредних неколико дана очекујте леп, добар, свеобухватан подстицајан програм за ново запошљавање - рекао је Мали. - Разматра се око 20 различитих мера, међу којима су умањење пореза и доприноса на зараде за нове запослене, стимулације у новцу за подстрек предузећима да запосле нове раднике... Циљ нам је, пошто смо сачували радна места, још агресивније кренемо у ново запошљавање, како бисмо и животни стандард грађана подигли још више.

Како министар Мали каже, са одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде, са исплатом минималне зараде, радници нису остали без посла, а сада су кренули да раде и да производе. Тако је, по његовим речима, број запослених у Србији у односу на фебруар већи за готово 7.000.

ДУПЛО ВЕЋИ МИНИМАЛАЦ

МИНИМАЛНА зарада готово је двоструко увећана у односу на 2011. и 2012. годину - каже Синиша Мали. - Тада је минимална зарада била око 16.000, а сада је виша од 30.000 динара. Према подацима Републичког завода за статистику, 15. маја укупан број запослених је 2.196.372, што је у односу на 27. фебруар ове године, за 6.988 људи више. То је могуће, јер смо добро осмислили мере и успели да сачувамо радна места.