ИСПЛАТА другог минималца за више од милион запослених почиње данас! Зараде које износе око 30.000 динара лећи ће на рачуне 232.000 предузећа која су се пријавила за ову помоћ државе. За ову намену, из државне касе биће уплаћено 32 милијарде динара.

Исплата првог минималца почела је 7. маја, а још један, трећи, радници могу да очекују у првој недељи јула.

Одмах по уплати, послодавац може да пребаци минималац на рачун радника, а ако се то не догоди, новац се враћа у државни буџет да би се спречиле злоупотребе. Новац на својим рачунима, запослени тако могу да очекују до петка.

Док предузетници, микро, мала и средња предузећа добијају по цео минималац, запосленима у великим предузећима следује 15.000 динара по раднику чији запослени су послати на принудни одмор, због смањеног обима пословања или потпуне обуставе рада.

Исплата три минималне зараде, једна је од мера државе за помоћ привреди да лакше преброди кризу изазвану пандемијом вируса корона. Ову помоћ користе микро, мала, средња и велика предузећа, предузетници, паушалци и пољопривредници, као и огранци страних правних лица и представништва страних компанија.

Услов да користе фискалне погодности државе био је да су пре 15. марта 2020. године основани и регистровани, односно да су до тада постали обвезници ПДВ, као и да нису отпуштали раднике до 10. априла за више од 10 одсто. Овде се не рачунају запослени на одређено време којима је период на који је уговор закључен истекао у наведеном року.

ПРИЈАВА ЗА 100 ЕВРА ДО ПЕТКА

ПРИЈАВЉИВАЊЕ за једнократну помоћ државе од 100 евра завршава се у петак, а сви који се пријаве и у петак, новац ће добито до понедељка. До среде се преко портала Управе за трезор и кол-центра пријавило 4.274.300 грађана, а аутоматски је новац добило око два милиона - пензионера и прималаца социјалних давања. Тако ће се ова помоћ на крају наћи на више од шест милиона рачуна.