Министар трговине и туризма Расим Љајић каже да ће "мере реципроцитета" потпуно зауставити трговину, као и да последњи потез Приштине представља пар екселанс политичку одлуку која ће изазвати велику штету.

Доћи ће до додатне штете, јер се 60 одсто укупне робе, што се тиче сировина, увози из Србије, а крајњу цену плаћају потрошачи, рекао је у уторак министар за РТС.

Љајић је указао да је јуче 20 камиона чекало на Мердару, а 40 на Рудници.

Додаје да је милион евра штета на дневном нивоу. "Нека роба је ишла на Косово, имали су интерес да је продају, а сада ће све стати, на годишњем нивоу 500 милиона евра ће бити штета", каже Љајић.

Говорећи о томе да ли ће мере бити укинуте, Љајић каже да верује да ће бити суспендоване на четири месеца, и да од тога зависи даљи епилог.

"Политицка штета је огромна, заустављене су регионалне иницијативе, Цефта је на инфузији, трговина треба да иде без обзира на нерешен статус Косова", рекао је Љајић.

"Били смо спремни да разговарамо о ванцаринским баријерама", каже Љајиц и појашњава да се то односи на акцизе на брашно и блоковску робу, али да Београд нема саговорника у Приштини јер су одлуке политицког карактера.

Не верује да це се нешто позитивно десити за цетири месеца. Љајиц сматра да су у овој атмосфери позиције дијаметрално супротне и да нема политицког ауторитета који може да стане иза овога.

"Ово је једна озбиљна криза ауторитета када говоримо о ЕУ и другим организацијама", сматра Љајић.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је јуче у емисији "Око економије" да је порука да ако они признају "Републику Србију", ми морамо да признамо самопроглашену "Републику Косово".

"Видецемо да ли је ово тактицка или дугороцна мера - овај реципроцитет. Албанци све раде у договору, они увек играју топло-хладно. Ово је стварање основе да нова влада има бољу стартну позицију пред евентуални наставак разговора са Београдом ", оценио је Дрецун.


Указује да је важно какав ће нова косовска влада заузети став о таксама и реципроцитету, јер у такозваној влади ће бити ДСК, који се залаже да се поступи како каже Вашингтон.


"Не знам какав це бити компромис, јер ту је и Харадинај", каже председник Одбора за КиМ.


Децун сматра да се на овај нацин заводе економске санкције, а мера је и политицка, јер желе да искористе ситуацију да одуговлаце у Према његовим рецима, Албанци су охрабрени и преко "дубоке државе" и преко политике Немачке. "Шта смо ми, немојмо да говоримо о реципроцним мерама", каже Дрецун.


Дрецун истице да штету трпе градани због повецања цене намирница, а штета је што не може да се иде на дијалог, размена је била измеду 400 и 500 милиона евра годишње.


Дрецун каже да ако буду укинуте таксе, бице знак да Приштина жели наставак дијалога, или ће се "служити политицким смицалицама" до избора новог председника САД.