Минималац закрпио приходе: Епидемија тешко погодила текстилце

Е. Б. ТАЛИЈАН

среда, 03. 06. 2020. у 11:02

Минималац закрпио приходе: Епидемија тешко погодила текстилце

Фото Танјуг

Индустрија текстила, коже и обуће претрпела удар због вируса корона. Производња у априлу пала за 62 одсто, али очекује се брз опоравак. Најтеже погођене компаније које шију модну и спортску конфекцију

ПРОИЗВОДЊА текстила у нашој земљи, која је у априлу смањена за 62 одсто у односу на исти месец лане, једна је од индустријских грана које су претрпеле велики удар због последица изазваних пандемијом вируса корона, показују најновији подаци Републичког завода за статистику. На кварталном нивоу забележен је пад од 14 процената у односу на исти период прошле године. Упркос таквим подацима, очекује се брз опоравак овог сектора, јер фирме нису делиле отказе захваљујући државној помоћи, пре свега исплати три минималне зараде.

Према последњем истраживању Привредне коморе Србије, компаније из индустрије текстила, одеће, коже и обуће нису смањивале број радника и почињу нормално да функционишу.

- У најнеповољнијој позицији су произвођачи модне и спортске конфекције, који су финансирали и произвели наручене колекције за пролеће-лето, а због кризе нису успели да их продају - каже за "Новости" Немања Јовановић, из ПКС. - Платили су раднике, трошкове режије, материјал, али ће тек од марта следеће године моћи да врате тај новац, када ту робу буду пустили кроз попусте и распродаје. За њих ће се ситуација стабилизовати од јесени када "избаце" нову колекцију.

Он истиче да нашим компанијама представља велики проблем то што од марта морају авансно да плаћају сировине које увозе, а раније су имале рок до 90 дана. С друге стране, наплата робе која се извози је непромењена и фирме чекају свој новац од 90 дана до три месеца.

- Најбоље је прошло око 80 малих и средњих предузаћа која су преусмерила производњу на заштитну опрему, па су због обима посла запошљавали и нове раднике током кризе - наводи Јовановић. - На нивоу читавог сектора, све што није било реализовано током априла, биће сада. Очекујем да се до краја године ниво производње врати на онај из периода пре увођења ванредног стања, уколико не буде нових непредвиђених ситуација.

Готово сва предузећа су се пријавила за помоћ државе која обухвата исплату три минамалне зараде за запослене и одлагање наплате пореских обавеза.

Саша Миљковић, директор компаније "Брами", која производи конфекцију и униформе за војску и полицију, истиче да не зна како би пребродили кризу да није било државне помоћи од три минималца. Ова компанија има 80 запослених, а сви су радили и током ванредног стања, јер су преусмерили производњу на израду заштитних маски, које су једним делом и донирали.

- Велика количина уговорене сезонске конфекције за инострано и домаће тржиште остала је неиспоручена - каже Миљковић. - Неизвесно је да ли ћемо успети да продамо ту робу следеће године. Тржиште се променило, наруџбине за јесењу колекцију су за 50 одсто смањене.

ЛИКВИДАЦИЈА

ТРИ фабрике текстила које послују у Нишу, кооперанти "Олимпијас групе", као дела "Бенетона", обуставиле су производњу и ушле у поступак ликвидације. Њихови радници су остали без посла.

НЕМЦИМА ПРОДАЈЕМО ЧАРАПЕ

У текстилној индустрији запослено је око 65.000 радника, а у производњи коже и обуће око 14.000. Малих и средњих предузећа у овом сектору има око 2.100, а великих око 50. Већина компанија је радила током кризе, а мали број њих је обуставио производњу. Капацитетом мањим од 50 одсто производило је око 150 компанија.

Укупан извоз Србије у индустрији текстила, коже и обуће, лане је био 1,4 милијарде долара. Највећи пласман текстилне робе у току прошле године остварен је на тржиштима Немачке, Италије и Русије. Највише смо извозили чарапе у вредности од 249,4 милиона долара, затим рубље и одећу.