Иза нас су пруге а не празне речи: Председник Вучић обишао радове на изградњи капиталне саобраћајнице код Старе Пазове

ВН

субота, 30. 05. 2020. у 21:03

Иза нас су пруге а не празне речи: Председник Вучић обишао радове на изградњи капиталне саобраћајнице код Старе Пазове

Фото Танјуг

Србија иде добрим путем, поносан сам на резултате које смо постигли у ове три године
СРБИЈА иде добрим путем, а ствари попут изградње пруга и путева су оно што остаје иза нас, поручио је јуче председник Србије Александар Вучић који је обишао радове на изградњи брзе пруге Београд - Будимпешта, деоницу код Старе Пазове.

Председник је деоницу коју граде кинеске компаније "Чајна релвејс интернешнл" и "Чајна комјуникејшн констракшн компани" обишао у пратњи амбасадорке Кине Чен Бо, министарке грађевинарства Зоране Михајловић и покрајинског премијера Игора Мировића. Вучић је потврдио да ће пруга од Београда до Старе Пазове бити пуштена у саобраћај до краја марта наредне године, а деоница од Новог Сада до Старе Пазове септембра 2021. и да ће се тада ићи возом за пола сата од престонице до административног центра Војводине.

Вучић је поводом три године председничког мандата истакао да је задовољан пре свега напретком економије и растом животног стандарда, иако, каже, још има људи који тешко живе. Председник је, одговарајући на питања новинара, рекао да је почаствован поверењем које су му грађани указали када су га изгласали великим процентом у првом кругу:

- Поносан сам на резултате. Задовољан сам напретком у свим областима, напретком војске и полиције које су петоструко снажније. Да ли Србија иде у добром смеру? Да, и на то сам поносан. Грешио сам свакако много, нисам од безгрешних, али борио сам се и трудио сваког дана.

Шеф државе је нагласио да је Србија прошла кроз тежак период корона кризе и да је поносан што тестирамо убедљиво највише у целој Европи, јер не жели да због додворавања свом народу угрожава здравље грађана:

- Тек нам предстоје изазови око КиМ и ствари у региону, економска искушења после пандемије. Рачунам да ће мандат трајати још готово две године и имам још понешто да урадим. Онда ћу све анализирати.

Захвалио је радницима који раде на изградњи пруге, а који, како је рекао, не пробијају рокове и немају додатне захтеве, а раде велику ствар за ову земљу. Он је истакао да ће убрзано кренути изградња пруге од Новог Сада до Суботице, како би целу брзу пругу са наше стране завршили 2024. И Мађари ће отприлике у исто време завршити свој део пруге од 153 километра, па ће се возом од Београда до Будимпеште ићи за само два сата и 45 минута.

- То је фантастично, мало ко се томе надао. То мења животни стандард и показује колико Србија постаје повезана са централном Европом - нагласио је Вучић.

Фото Танјуг

Председник је рекао и да ускоро крећу још неки велики пројекти и да ће се поред ауто-пута Рума - Шабац, градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме који је важан за повезивање са Београдом и Западном Србијом. Такође, градиће се и и брза пруга од Београда до Ниша, за брзине од 200 километара на сат, а затим и од Ниша до Прешева, за брзину од 160 километара на сат, како би се додатно подигао југ Србије.

УБЕДЉИВО НАЈВЕЋИ РАСТ БДП

ПРЕДСЕДНИК Вучић нагласио је јуче да је веома поносан што је Србија убедљиво најбоља по расту БДП у региону, али и Европи. Вучић је изнео податке за први квартал ове године према којима је раст БДП Хрватске износио свега 0,4, а Србије чак 5,2 процента и казао да смо убедљиво испред Литваније, Румуније, Пољске, Кипра, Мађарске...

Рекао је да је пад привредних активности у априлу износио 16,6 а не 21 одсто, како каже Фискални савет, али су неке земље имале пад од 30 и 35 одсто у том месецу.

Најновије податке о економским резултатима јуче је саопштило и Министарство финансија, а министар Синиша Мали истакао да је Србија апсолутни лидер у односу на земље региона и боља од многих у ЕУ. Као пример навео је Хрватску, од које Србија континуирано остварује боље резултате, па је тако у 2019. Србија имала раст од 4,2 одсто, док је привредни раст Хрватске био три одсто.

ЧЕН: НИЈЕДАН ПРОЈЕКАТ НИЈЕ СТАО

- ДРАГО ми је што видим да је на овој деоници, од Београда до Старе Пазове, постигнут велики напредак - рекла је амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и нагласила да је изградња брзе пруге Београд - Будимпешта, један од најважнијих пројеката у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Чен је истакла да током кризе изазване пандемијом вируса корона ниједан пројекат у којем учествује кинеска страна није стао, те да су радиле и Железара у Смедереву, "Зиђин" у Бору, "Хелтхкер" у Руми...

У СПОТУ СНС НЕМА ЗЛОУПОТРЕБА, РУЖНИХ РЕЧИ НИТИ БИЛО ЧЕГА СПОРНОГ

- ЈЕДИНО још да замолим грађане да гласају за моје политичке противнике, можда би неко и гласао. Не знам више шта да урадим, прокоментарисао је јуче председник Вучић поводом захтева појединих опозиционих странака да РЕМ забрани предизборни спот СНС, у којем разговара са једном девојчицом.

- Могу да вам излистам 50 спотова и Бориса Тадића и Драгана Ђиласа са децом - рекао је Вучић, и додао да му није јасно шта је спорно јер је прибављена сагласност родитеља детета, не чује се ниједна ружна реч, нити има икаквих злоупотреба.

Вучић је нагласио и да ће поштовати сваку одлуку надлежних државних органа по том питању, мада сматра да би одлука о забрани била чудна. Он је одбацио и наводе да је обилазак радова део предизборне кампање и додао да је некима можда лакше да на тај начин објасне неуспех његових политичких противника.

- Сигурно је у томе највећи проблем, не у мом раду и марљивости и резултатима, и не у њиховој неспособности и нераду, већ зато што су оштећени и што је неправда - одговорио је Вучић новинару Н1.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације