Кредите би потрошили да врате дугове држави: Угоститељи незадовољни мерама Владе

Е. Р.

петак, 29. 05. 2020. у 07:51

Кредите би потрошили да врате дугове држави: Угоститељи незадовољни мерама Владе
Угоститељи, превозници и туристички радници незадовољни усвојеним мерама за опоравак ових делатности

УГОСТИТЕЉИ у Србији незадовољни су мерама које је Влада Србије јуче усвојила како би им додатно помогла. Наиме, осим повољних кредита који су им понуђени ништа није конкретно урађено за ову грану привреде, која је и најугроженија пандемијом.

Предложеним мерама нису задовољни ни власници предузећа који се баве путничким саобраћајем, али ни туристичке агенције. Представници привреде и Владе Србије успели су да договоре повољне кредите Фонда за развој за ликвидност и обртна средства, са каматом од један одсто на годишњем нивоу.

Министар финансија Синиша Мали јуче је подсетио да привредни субјекти из поменутих сектора већ користе економске мере које је Влада донела, а које се односе на одлагање пореза и доприноса на зараде и на исплату три минималне зараде.

- Ово је додатна подршка за посебно угрожене секторе, којом ће они добити већу ликвидност, и самим тим ће моћи да ефикасније послују. Разумевајући природу пословања у тим секторима, и у разговору са њима, дошли смо до закључка да је најважније да се продужи рок отплате кредита и да имају дужи грејс период, како би добили више времена да стабилизују своје пословање.

Подсетио је привреднике да већ имају право на одложено плаћање пореза и доприноса на зараде, на исплату минималаца и јефтине кредите.

С друге стране, Георги Генов, председник Удружења хотелијера и ресторатера Србије, каже да су мере помоћи добре, али недовољне. Неко ће, сматра он, узети кредит како би успео да плати држави све обавезе које има.

- Узеће да би вратили држави оно што јој дугују - говори Генов. - Све земље у ЕУ помогле су овом сектору привреде конкретно, осим Србије.

- Могли смо да конкуришемо за добијање минималца, и то су многи и учинили. Нису ни локалне самоуправе помогле. Овде је реч о спасавању запослених, јер хотел може да се затвори на годину дана и неће да пропадне. Треба обезбедити новац за плате и доприносе људи који раде.

Власник "Алко групе" Мирољуб Алексић такође сматра да донете мере нису довољне за опоравак. Отварање хотела и све трошкове финансираће из производње осталих фирми, јер кредити нису помоћ и морају да се врате.

- Прихода нема, јер нема ни гостију у целој Србији - казао је Алексић. - Влада је обећала помоћ, али је на крају испало да су то само кредити за ликвидност. Многи велики хотели већ су ставили хипотеку приликом узимања кредита за своју изградњу, па то неће моћи сад да ураде.

Фото Depositphotos

Хотелијери плаћају 48 парафискалних намета. Нису задовољне ни туристичке агенције.

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије, они су очекивали финансијску помоћ у виду исплате минималних зарада запосленима шест месеци, с обзиром на то да тај сектор није имао никакве приходе у претходна четири месеца.

- Кредит је ипак кредит, то није права помоћ, без обзира на то што је овде учињено доста на томе да се омогући дупло дужи грејс период, као и рок отплате - закључио је Сеничић.

ОТПЛАТА НА ПЕТ ГОДИНА

БОЈАН Станић из ПКС каже да ће се кредити одобравати на период до пет година, који укључује грејс период до две и рок отплате до три године.

- Каматна стопа је један одсто на годишњем нивоу, а средства се одобравају и враћају у динарима - истиче Станић. - Максималан износ кредита за предузетнике и микропредузећа је удвостручен и биће до 20 милиона динара, а за мала до 80 милиона динара. Средње фирме ће моћи да конкуришу за средства до 180 милиона динара. Максимални износи и услови обезбеђења додатно су прилагођени врсти предузећа.

Коментари (5)

GARGAMEL

29.05.2020. 08:41

PERAČI PRLJAVOG NOVCA DIŽU VELIKU PRAŠINU.KAD IM IDE DOBRO PLATU NIKAKO DA POVEĆAJU A OD DRŽAVE STALNO NEŠTO TRAŽE A PDV KAD GOD MOGU NE EVIDENTIRAJU.NAJVIŠE RADNIKA NA CRNO IMA U NJIHOVOM SEKTORU I STALNO IM FALE VODONOŠE.GDE SU ONI GLAVNA GRANA PRIVREDE NEPIŠE SE DOBRO.

joco

29.05.2020. 09:26

Pomoć su dobile i firme koje su normalno radile i ostvarile možda čak i veće profite nego inače, pa zato nema za one kojima je pomoć stvarno potrebna. Trebalo je da se misli kome se daje, jer "svaka vreća ima svoje dno"

Ss

29.05.2020. 22:13

@joco - Pa za takve su i smislili ove mere . Nista novo u Srbiji , ko sisa male ? Tako nam i treba , bolje nismo ni zasluzili , cutimo , trpimo , ovo je bio test . Ocigledno im dobro ide sad kad prodju izbori ocekujmo drugi talas . Kao i za vreme rata neko ce se obogatiti a neko ostati slepac .

j

29.05.2020. 18:36

Овај лик прича глупости. Нити у ЕУ нити у УСА не дају џабалеску новац него КРЕДИТ. И у праву су људи који причају о раду на црном. Имате минимум 20% радне снаге која нема уписано дан радног стажа.

Ostecena

29.05.2020. 20:06

Gospodine Senicicu, turisticke agencije su zadrzale novac putnika iako putovanja nisu realizovana. Sada im nude potvrde o zamenskom putovanju u dinarima iako su u ugovorima obracunavali u evrima. Hoce i da naplate administrativne troskovei. Ne placaju kamatu a koriste novac dve godine, zaradjuju na konverziji, naplacuju administrativne troskove, pa biste od istih poreskih obveznika jos tri zarade za Vase radnike! Da vam ne bude muka!?