РАДОСТ да подигну једнократну помоћ државе од 100 евра, иако им је легла на рачун, неке је ипак заобишла. Непријатно изненађење сачекало је оне који су били на листи извршитеља због дугова за неплаћене рачуне приватним или јавним предузећима. Уплата је уместо у њиховим џеповима, са банковног рачуна завршила код извршитеља!

Комора извршитеља је, истина, пре недељу дана донела Одлуку којом саветује извршитеље да ову помоћ коју је Влада Србије дала грађанима као помоћ да се превазиђе криза изазвана пандемијом вируса корона, изузму из принудне наплате. Проблем је, међутим, што ова одлука није обавезујућа и остављена је слободној вољи извршитеља. Осим тога, по речима Магдалене Новаковић, генералног секретара Коморе јавних извршитеља, одлука је донета 22. маја, а новац је пензионерима и корисницима социјалних новчаних примања почео да се исплаћује недељу дана раније. Могло је да се догоди да у том периоду многим дужницима буде одмах одузет поклон од 100 евра.

- Одлуку смо донели због многих недоумица које су имали извршитељи по овом питању - каже Новаковић. - Сматрамо да су у питању примања грађана која спадају у категорију примања из домена социјалне заштите, а та примања су изузета од извршења, у складу са Законом. Она није обавезујућа, већ је препорука, али се до сада показало да већина извршитеља поштује став Коморе. Одлука је ипак на њима. Препоручујемо свим суграђанима којима се догодило да им је и од тог новца извршена принудна наплата, да разговарају са својим изврштељем и договоре се о евентуалном поврату новца на рачун.

Како наша саговорница каже, препорука извршитеља да овај новац "не дирају", послата је и Удружењу банака Србије, да би све банке у којима житељи Србије имају рачуне биле обавештене о мишљењу Коморе. Банкама се препоручује да 100 евра које држава буде исплаћивала не буде заплењено, као што, како извршитељи кажу, није претходних недеља пензионерима и корисницима социјалних давања.

Ова непријатност би, међутим, могла да снађе чак и оне који никада нису имали рачун у банци, па им је због помоћи државе отворен наменски рачун.

- Уколико имате дуговања према држави, или вас утужују друге фирме за неплаћене обавезе, а нисте имали рачун у банци, сада када вам је отворен наменски због уплате од 100 евра, знајте да могу да вам их узму извршитељи - каже Д. В. из Београда. - Мени је од извршитеља стигло обавештење да ће ми бити обустављена средства са рачуна, ако га имам у банци. Није ми још била уплата, али сам схватила да ћу остати без пара.

Много дужника страхује да су извршитељи само чекали моменат када ће коначно имати одакле да принудно наплате. Како из Коморе кажу, извршитељи не знају податке клијената банака. Свакако могу да очекују да су свим пензионерима и корисницима социјалних новчаних примања, а који немају рачун, наменски били отварани аутоматски у банци Поштанска штедионица.

У овој банци је до сада отворено око 300.000 наменских рачуна пензионерима и око 150.000 наменских рачуна корисницима новчаних социјалних давања.

ПРЕПОРУКА

ТОКОМ ванредног стања Комора је донела и препоруку да се обуставе принудне наплате од пензија и зарада - каже Магдалена Новаковић. - Извршитељи су поштовали овај савет и није наплаћивано од пензија и од већине зарада. Зато очекујемо да ће и сада да се придржавају препоруке. Комора јавних извршитеља броји 233 извршитеља.

ПОВЕРИОЦИ ИПАК ПОПУШТАЈУ

АДВОКАТ Предраг Миладиновић из канцеларије "Vukovic and partners", сматра да су став и садржина одлуке Коморе јавних извршитеља формално-правно спорни из више разлога, али напомиње да се изузетно велики број самих поверилаца понаша друштвено одговорно, па ни не захтева заплену ових средстава.

- Верујемо да ће чак и грађани на чијим рачунима се спроводи извршење ради наплате њихових дуговања моћи да задрже помоћ коју им држава исплаћује - каже Миладиновић.