НАЈМАЊЕ 1.000 од око 3.000 радника обреновачке фабрике "Меи та" ће од 1. јуна на принудни одмор, а најугроженији су, тврде радници, запослени у ливници. Према сазнањима "Новости" руководство тражи сагласност да пошаље људе на плаћено одсуство дуже од 45 дана, али је за то потребно одобрење Министарства рада уз претходно мишљење синдиката на гранском нивоу.

Први погон ове фабрике отворен је пре три године, а други лане. У оба је уложено 150 милиона евра, а држава је издвојила 35 одсто те инвестиције. На отварању друге фабрике у јуну прошле године најављено је да предстоји и борба за изградњу трећег погона кинеско-француског инвеститора.

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, каже за "Новости" да је почетком априла, капацитет компаније "Меи та" био смањен због мањка посла услед ванредног стања, те да је у току повратак радника на посао после короне, а не слање на принудни одмор.

- Фабрика "Меи та" је 10. априла прекинула рад, због ванредне ситуације и вируса и тада је свих 3.000 радника послато кући. До тог тренутка, светске аутомобилске компаније су на месечном нивоу имале поруџбине од 150.000 турбопуњача. С обзиром на то да је за мај та поруџбина износила свега 15.000 турбопуњача, што је 10 одсто од уобичајене потражње аутомобилских компанија, није било неопходно ангажовање свих запослених - каже он.

Чучковић наглашава да очекује да се ситуација ускоро стабилизује, а тренутно у фабрици ради више од 2.000 људи, док се повратак осталих 1.000 радника очекује током лета.

- Нико није све време седео код куће, радило се у три смене, и људи су се периодично смењивали. Рекао сам радницима да не треба да страхују нити да траже други посао, јер ће сви бити враћени у погоне, с пуним радним временом - наглашава Чучковић.

НЕМА СИНДИКАТА

У ФАБРИЦИ "Меи та" радници још увек нису синдикално организовани, па не могу да рачунају на синдикалну заштиту. У централама Самосталног синдиката и Асоцијације слободних синдиката јуче су нам рекли да и они имају иста сазнања о принудним одморима.