Део пољопривредника остао без субвенција за прошлу годину: Непотпуни папири сточарима закочили исплату?

Ј. СУБИН

четвртак, 28. 05. 2020. у 16:00

Део пољопривредника остао без субвенција за прошлу годину: Непотпуни папири сточарима закочили исплату?
Надлежни тврде да захтеви треба да се допуне, како би им легао новац
ДРЖАВА још није исплатила све подстицаје сточарима за прошлу годину. Остали су, како надлежни кажу, захтеви који треба да се допуне, па ће новац лећи на рачуне чим се то заврши. До сада је, за мере директних плаћања у сточарству, за које пристиже и највећи број захтева, исплаћено 13,7 милијарди динара.

Како кажу у Управи за аграрна плаћања, сви захтеви поднети у 2019, који су били административно уређени и потпуни, исплаћени су. Ускоро би требало новац да добију и они који су у 2020. тражили подстицаје за квалитетна приплодна грла, уведена у производњу лане.

Када је реч о субвенцијама, сточари сматрају да би оне требало да буду веће, нарочито када је реч о премијама за млеко. Оне су већ годинама исте - седам динара по литру. И док једне радује плаћање млека по квалитету, што ће ускоро бити и уведено, друге та чињеница брине. Наиме, има доста оних чије краве немају млеко прве класе.

МЛАДИ ПРАВО на добијање субвенција за младе пољопривреднике имају сви они који у моменту подношења пријаве имају највише 40 година. Овако могу да се набаве квалитетна приплодна грла и сва опрема неопходна у сточарству. На конкурсу, које је Министарство пољопривреде расписало прошле године, за младе пољопривреднике, пријавило се око 5.500 људи.
- Држава одваја новац за квалитетне приплодне краве од 25.000 по грлу, а за товне краве и бикове и 40.000 динара - кажу нам у Управи за аграрна плаћања. - За овце дају 7.000, а за приплодне крмаче 15.000 по грлу. Сточари који имају телад за тов добијају 20.000. Толико се издваја и за тов јагњади и јаради, а за јунад иде 15.000.

У удружењима произвођача млека често истичу да им је велики проблем то што добар део субвенција за краве, морају да дају разним службама да им овере одређене папире. Без те администрације не могу да поднесу захтев, а свако лупање печата на захтевима прилично кошта. Па им од суме од 25.000 динара, по крави, не остане ни половина новца.

- Сточарима се регресира и од 40 до 45 одсто од плаћене премије осигурања, умањене за износ пореза - истичу у Управи. - Максималан износ подстицаја за осигурање животиња је два милиона динара. Уз то, сви могу да конкуришу за неке подстицаје за органску производњу, где се износ субвенције увећава за 40 одсто у односу на неконвенционалну. Ту је и новац за набавку квалитетних приплодних грла...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Чемерница

28.05.2020. 16:05

А да попуне захтев за увоз говедине из Индије, свињетине из Емирата... То иде брже.

Ostoja

28.05.2020. 16:48

a sto im dusu jos ne uzmete,da ne postoje vise,sve to moze da se uveze,Srbija je moderna drzava!!!