У Смедеревској Паланци данас почиње изградња будућег постројења компаније "KyungshinCable", јужнокорејске фабрике за производњу ауто-делова.

Полагању камена темељца присуствује и председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије се захвалио на новој инвестицији која долази у Србију из Кореје. Истиче да корејске инвестиције значе и огроман напредак за земљу у коју се улаже.


- Хвала што сте донели одлуку да уложите у Србију. Пажљиво слушајући ваше речи, сетио сам се наших првих сусрета када сам молио за више корејских инвестиција. Тамо где се те инвестиције појаве, видите напредак тих земаља, које улазе у ред најуспешнијих захваљујући томе. Хвала вам на труду, енергији, амбицији, ентузијазму.


- Били смо у конкуренцији са околним земљама, желим да знају грађани, са још три земље: Турском, Бугарском и Албанијом. Сви су они давали добре понуде, али је Србија победила и због тога сам бескрајно срећан јер знам шта је некада била Смедеревска Паланка.


- Знам колико смо се трудили да мењамо ствари у Подунавском округу, па смо тако довде дошли новим путем. Улажемо 25-30 милиона евра у Општу болницу у Смедеревској Паланци и питам вас када смо могли да сањамо да се оволики новац уложи у ову болницу? Овде ћемо имати најмодернију болницу и најбољу здравствену заштиту - истиче председник.


Каже и да ће ова фабрика запослити 700 људи, да ће бити много више новца за ову општину, а да ће велике користи од ове инвестиције имати цео подунавски округ.


- Ово је дугорочно улагање и ова фабрика прави делове за аутомобиле који су будућност света. Зато ће и овај крај имати будућност и време је да, они који су отишли, размисле о враћању, а они који су размишљали да оду, да остану - рекао је Вучић на свечаности.


Он се још једном захвалио инвеститорима, истичући да запослени представљају Србију, која је такође уложила новац за долазак фабрике.- За шест месеци овде ћете видети велелепну фабрику у којој ће радити најбољи радници овог краја. Много смо се трудили и мучили око Смедеревске Паланке, Велике Плане, Смедерева... Увек имамо безброј проблема, али смо се увек борили да подигнемо овај крај Србије и донекле смо успели. Очекивања сваког становника су велика, а деца ће имати бољу и сигурнију будућност - рекао је Вучић.


Почетак радова симболично је обележен потписивањем камена темељца.

Фото Н.Живановић


Инвестиција је вредна више од 20 милиона евра, подразумева изградњу постројења у индустријској зони Губераш, у којем ће поступно бити запослено између 700 и 1.000 радника.


Почетак производње се очекује током 2021. године. У Смедеревској Паланци, компанија ће израђивати како делове за традиционалне аутомобиле, али и компоненте за батерије, које ће покретати аутомобиле високе технологије.

Фото Н.Живановић

Фото Н.Живановић

ВУЧИЋ: ДРУГА ИСПЛАТА МИНИМАЛЦА ЗА МИЛИОН И ПО ЉУДИ, БИЋЕ И ТРЕЋЕ!Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у првом кварталу имала 837 милиона евра страних директних инвестиција, више од свих осталих у региону.


Указао је да се чуло и од корејсклих пријатеља да нису крили да је постојала могућност да оду у друге земље, а да се држава потрудила да дођу овде. То је, према његовим речима, плански рађено од 2014.


Он је у том контексту указао да је за привлачење страних инвестиција значајан тимски рад републичких и локалних власти.


"Није лако за локалне самоуправе, оне без пореза на имовину и део пореза на допринос које имају немају много прихода. Боље стоји у овом тренутку држава, него локална самоуправа, локалне самоуправе су консолидоване, али боље стоји централни део у финансијском смислу. Најважније је да сви радимо као тим, јер без тога не би било резултата", објаснио је он.


Вучић је, након постављања камена темељца будућег постројења компаније "KyungshinCable" у Смедеревској Паланци, упитан колико труда треба да ова компанија дође у Србију, да ли је то доказ да морају да се направе добри међудржавни односи, као и колико је у томе важна сарадња са локалним самоуправама, казао да централна држава боље стоји у централном смислу.

Фото Н.Живановић

"Прво знате да је нама потребно много више времена да много више улажемо у микро, мала и средња предузећа и зато је било важно да велике фабрике поставимо као граничне камене, чврсте, темељне, солидну базу за наслањање нашег приватног сектора. Такве велике фабрике запошљавају велики број људи и чувају становништво у тим местима. То смо радили, тачкасто у Србији, од Владичиног Хана, Лебана, до Панчева, Кикинде", додао је он.


Вучић је истакао да се то показало као добар рецепт и наглашава да остаје да се улаже још више у приватни сектор.Фото Н.Живановић


С тим у вези најавио је другу исплату минималца за 1.550.000 људи, а доћиће и трећа, иако није корона криза трајала три месеци.

"Мислим да смо предузели веома добре и важне мере, да су људи задовољни. Људи када долазе овде, долазе новим путем", додао је он.

Подсетио је да су грађани овог дела Србије чекали шест деценија на нови пут Велика Плана-Смедеревска Паланка.

Шест деценија, према његовим речима, није било велике инвестиције у Смедеревској Паланци.

"Страшно је важно да градимо заједно, боримо се, да не будемо задовољни, већ да се боримо за привлачење нових инвеститора", нагласио је Вучић.


ВУЧИЋ: ПОМОГЛИ СМО ИНВЕСТИЦИЈУ И ОБЕЗБЕДИЛИ ПОСАО ЗА ЉУДЕ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да држава јесте финансијски помогла инвестицију јужнокорејеске компаније у Смедеревској Паланци, те да ће се тако поступати и даље, јер се тиме обезбеђује посао за људе, а у конретном случају, и долазак компаније управо у Србију, иако је било још неколико земаља у конкуренцији.

“Помажемо у висини до 50 одсто инвестиције, али комбинујемо два фактора - висину инвестиције и број запослених. Помогли смо са неколико милиона евра инвестицију, поносни смо на то и наставићемо то да радимо”, рекао је Вучић.

Не зна, каже, колика ће бити плата радника у новој фабрици, али је приметио да ће компанија морати да се бори за раднике, јер је све више фабрика које долазе.

Позвао се на пример Максија, односно Делеза, где су повећане плате, када је и Лидл дошао у Србију.


Фото Н.Живановић

“То је тржиште. Компанија ће доносити одлуку, а ми ћемо да помажемо радницима увећањем минималне зараде”, додао је председник.

Како је рекао, 325.000 људи у Србији тренутно прима минималац двоструко увећан у односу на пре неколико година, са око 15.000 на данашњих 30.100.

“Ако еконосмки напредујемо овом брзином, а верујем да хоцемо, још ћемо да увећавамо минималац. А, уверен сам да ће овде плата бити значајно изнад минималне зараде”, рекао је Вучић.


ПРОЈЕКАТ СРБИЈА 2025 НА СНАЗИ, АЛИ ВЕЛИКИ ПРОЈЕКТИ ПРИОРИТЕТ

Приоритет су нам велики пројекти, каже председник Александар Вучић и, на питања новинара, прецизира да је пројекат Србија 2025 на снази и реализација његових циљева у току.

Вучић је, у Смедеревској Паланци, упитан да ли грађани села у тој општини могу да очекују даља улагања у путну инфраструктуру, као што је најављено кроз пројекат Србија 2025 рекао:

"Морамо прво да се бавимо великим пројектима, па онда да кренемо на све остало. Пројекат и његови циљеви остају. Тако остаје и циљ да просечна плата буде 900 евра".


Фото Н.Живановић

Нема, каже, проблем с тим што се томе смеју они који су се хвалили за 1. 000 евра, које су узели из џепа грађана, а нису дали.

"Смејали су се за 100 евра, а грађани ће ових дана добити 100 евра. Боље да добијете 100 евра него да вам неко уништи фабрике, обећа 1.000 евра, а уствари их вам узме", приметио је Вучић.

Истиче да је једно од најважнијих улагање у путну инфраструктуру, те најавио да ће Велика Плана И Србија профитирати И од пута Вожд Карађорђе.


Фото Н.Живановић

Истакао је да ће још много тога да се уради на инфраструктури тог краја, те да је планирано да највећи део новца оде на канализацију и водовод, али пре свега и путну инфраструктуру.

Указао је да сада, када се дође путем Велика Плана-Смедеревска Паланка, стиче се утисак да се пролази кроз уређено место налик на западне земље.

"Пут је чист, нема рупа. Наравно, мора да буде још нешто урађено у свим паланачким селима и селима Велике Плане", рекао је он.

Вучић је изразио задовољство што људи умеју да поштују што је урађено.

"Kyungshin Cables Europe" је део "Kyungshinгрупе", чија се постројења налазе у бројним државама широм света, а од 2018. године започиње са снажном експанзијом на европско тржиште и фабрика у Смедеревској Паланци представљаће чвориште за подручје Европе.