ПРИЈАВЉИВАЊЕ за једнократну помоћ државе од 100 евра се наставља и до јуче ујутру је број пријављених достигао 4.078.000. Још око два милиона пунолетних грађана је аутоматски пријављено, пензионери и корисници новчаних социјалних давања, којима је 100 евра већ исплаћено. Укупно са овом мером, из буџета Србије за помоћ привреди издвојено је 5,1 милијарда евра.

Динамика исплате држављанима Србије, са важећом личном картом и активним држављанством, који су за 100 евра аплицирали преко портала Управе за трезор на веб-адреси idp.trezor.gov.rs или путем кол-центра 0800 101 100, јесте по пола милиона дневно. Последњи дан за пријаву је 5. јун, а сви који се пријаве тог дана новац ће моћи да подигну са својих рачуна до 7. јуна.

Док сви суграђани којима је током ванредног стања истекла лична карта могу да се пријаве за бесповратну помоћ, премијерка Србије Ана Брнабић није могла да потврди да ли исто важи и за оне којима је овај лични документ престао да важи пре ступања на снагу ванредног стања. Ипак, како је објаснила, обавеза свих грађана је да имају личну карту. Ако је истекла током ванредног стања она се аутоматски продужава, а ако је пре тога, како је рекла, минимум обавеза према држави мора да се испоштује.

Према Уредби о додели ове помоћи, сви који нису стекли пунолетство до дана ступања на снагу ове уредбе о додели помоћи, 24. априла, не могу да се пријаве за 100 евра, и ако 18 година напуне током трајање пријављивања, све до 5. јуна. Онлајн пријаве трају од 13. маја, а два дана касније почеле су исплате аутоматски пријављеним суграђанима - за 1,7 прималаца пензије и за око 160.000 корисника новчане социјалне помоћи.


ПРЕМИЈЕРКА СЕ НИЈЕ ПРИЈАВИЛА

ПРЕМА речима премијерке Србије Ане Брнабић, грађани су се "скоро униформно" пријавили за помоћ од 100 евра, што показује да је то фантастична мера. Она се, међутим, није пријавила за ову помоћ, јер је, како је рекла, њен посао да грађанима обезбеди да их сви добију, и то што ефикасније.