Истраживање Америчке привредне коморе у Србији: Више од две трећине не планира отпуштања

Е. Б. Т.

уторак, 26. 05. 2020. у 14:00

Истраживање Америчке привредне коморе у Србији: Више од две трећине не планира отпуштања

Фото Танјуг

Да задржи раднике, намерава 71 одсто, а 14 процената и да повећа број запослених и да настави да улаже
ВЕЋИНА компанија, чланица Америчке привредне коморе у Србији, 71 одсто, планира да задржи запосленост на постојећем нивоу до краја године, а да прими нове раднике намерава 14 процената, иако 60 одсто њих има тешкоће у пословању због последица пандемије вируса корона. То показује најновије истраживање те организације у којој је анкетирано 101 предузеће.

Да до краја године планира отпуштања, изјаснило се 15 одсто компанија. Две трећине сматрају да неће имати проблеме са ликвидношћу, док очекују пад профитабилности за 25 процента, а инвестиција за 30 одсто. Највећи узрок пада пословне активности, чак 68 процената испитаника налази у смањивању тражње за производима и услугама, што је посебно видљиво у сектору туризма и угоститељства, саобраћаја и некретнина.

Озбиљност кризе, изазване пандемијом, по привреду најбоље илуструје поређење са резултатима истраживања из 2019. године, када је 78 одсто компанија планирало раст пословања, а 61 проценат ново запошљавање.

Председник Америчке привредне коморе Зоран Петровић истакао је да иако привреда бележи знатне падове прихода, приметан је и већи оптимизам у очекивањима у поређењу са резултатима истраживања које је спроведено почетком марта. Тада је 42 одсто чланица очекивало додатне негативне ефекте, док је у новој анкети тај проценат пао на 25. Он је захвалио Влади Србије што је у донете мере директно укључила и предлоге који су дошли из привреде.

- Држава је привреди дала прву инјекцију помоћи, али до враћања на преткризни ниво потребно је разматрати и одређене секторске пакете за посебно погођене индустрије - оценио је Петровић. - У наредном периоду снажан фокус мора да остане на смањивању свих, посебно административних трошкова пословања. Кључ бржег опоравка је у повећању степена дигитализације свих сервиса и процеса државе.

Половина чланица ове организације не користи мере државне помоћи и то не планира да чини. Најбоље рангиране мере Владе међу компанијама су одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, директна помоћ за мала и средња предузећа и одлагање плаћања пореза на добит правних лица.ДОДАТНЕ МЕРЕ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ

АМЕРИЧКА привредна комора указује да је потребан други талас државних мера намењен посебно погођеним секторима, као што су туризам, угоститељство и саобраћај, уз разматрање мера за помоћ грађевинској индустрији у области промета непокретности. Губици у хотелијерству у овој години у односу на прошлу су виши од 90 одсто, а опоравак на преткризни ниво се не очекује пре 2023. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације