СРБИЈА троши четири до пет пута више енергије од просека ЕУ и још увек има 300.000 кућа које нису термички изоловане. Зато су веома значајна планирана улагања државе од пола милијарде динара, која ће у наредном периоду бити искоришћена за унапређење енергетске ефикасности школа, вртића и домова здравља. Из Владе су најавили да ће од наредне године постојати и финансијска подршка грађанима да то исто учине и са својим кућама и зградама, да ураде изолацију, замене столарију и неефикасне уређаје у домаћинствима.

Драгана Корица, из организације Савет зелене градње Србије, каже да је веома битно да се домаћинствима помогне да што пре унапреде енергетску ефикасност.

- На тај начин би се уштедела енергија и смањила емисија угљен-диоксида и његов негативан утицај на животну средину - објашњава Корица, за "Новости". - Предности су многобројне, грађанима ће ово касније донети економске користи кроз смањену потрошњу за загревање, а као друштво ћемо имати чистији ваздух.

ДЕФИНИСАЛИ ПРИОРИТЕТЕ - ДОСАДАШЊА улагања државе у пројекте енергетске ефикасности донела су уштеду од око 40 одсто - каже министар Александар Антић. - Енергетска ефикасност је у врху приоритета за Владу Србије. - Дефинисали смо је као нови извор енергије, зато што верујемо да уштедама у потрошњи можемо да обезбедимо неке недостајуће потребе енергије за Србију.

Она оцењује да ће напредак сигурно бити много већи када постојеће енергенте заменимо обновљивим изворима, на чему се, такође, ради.

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да ће 500 милиона динара, који су предвиђени за објекте јавне намене, ићи преко буџетског фонда, на основу конкурса на који се јављају локалне самоуправе.

- До сада смо финансирали 77 пројеката намењених енергетској ефикасности и остварена је уштеда енергије око 40 одсто - истакао је Антић. - У рехабилитацију даљинског система грејања, у протеклих неколико година је уложено око 130 милиона евра у 22 топлане широм Србије.

У следећој фази обезбедиће се стручна и финансијска подршка грађанима да своје станове и куће учине ефикаснијим. Министар подсећа да је уведена накнада за ту намену и истиче да се тренутно, уз помоћ Европске комисије и Европске банке за обнову и развој, ради на формирању Фонда за енергетску ефикасност.

- У домаћинствима постоје три кључна сегмента која треба унапредити, а то су лоша изолација и столарија и врло неефикасни уређаји - казао је министар. - Улога тог фонда ће бити суфинансирање и подршка грађанима за пројекте енергетске ефикасности који ће обухватити те елементе.

Он очекује да ће фонд бити формиран до краја ове, а да ће од наредне, 2021. године, кренути помоћ домаћинствима.