Србија ће у оквиру новог инвестиционог плана 2020-2025 градити нових 500 километара ауто-путева, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.


Она је подсетила да ће се уложити девет милијарди евра у путну, железничку, комуналну и социјалну инфраструктуру и навела да се тренутно гради 230 километара нових ауто-путева, као што су Моравски коридор и ауто-пут Сремска Рача-Кузмин, који ће Србију повезати са БиХ.


Михајловићева је подсетила и да је планиран шумадијски коридор "Вожд Карађорђе", који ће повезати централну са западном, јужном и источном Србијом, као и ауто-пут Пожега-Бољаре који ће нашу земљу спојити са Црном Гором.


Поред брзе пруге која се гради од Београда до Будимпеште, градиће се и брза пруга Београд-Ниш, рекла је Михајловићева за ТВ Хепи, а саопштио је кабинет потпредседнице Владе.


Министарка је додала да је циљ Србије да буде премрежена путевима, те да ће се у магистралне, регионалне и локалне путеве уложити милијарду евра.


“Суштина и визија наше политике је да људи остану да живе у својим местима, а да инвестиције лакше и брже долазе и за то нам је потребна инфраструктура. А она је уз грађевинарство покретач привредног развоја и раста БДП-а“, навела је она.


Како напомиње, привредном развоју ће допринети и станови који се граде за припаднике служби безбедности, а Михајловићева казе да је дала предлог да се тај пројекат прошири и на здравствене и просветне раднике, те да очекује да ће Влада то усвојити.


Потпредседница Владе подсетила је и да је отворен авио-саобраћај, наводећи да је важно да се полако враћамо у нормалнији живот, али и да даље водимо рачуна о здрављу.


Подсетила је да је Ер Србија у току ванредног стања вратила наше грађане у земљу, превезла 15.000 страних држављана и допремила сву потребну опрему и хуманитарну помоћ.