Јасмина Глишовић: Инвестирали смо у Србији милијарду €, за здравство дато 200 милиона евра

Горан ЧВОРОВИЋ

23. 05. 2020. у 16:00

Јасмина Глишовић: Инвестирали смо у Србији милијарду €, за здравство дато 200 милиона евра

Јасмина Глишовић

Руководилац у Развојној банци Савета Европе, за Србију и Северну Македонију, о улагањима у нашу земљу
РАЗВОЈНА банка Савета Европе (ЦЕБ), чије је седиште у Паризу, одобрила је пре десетак дана зајам у вредности од 200 милиона евра за финансирање здравственог сектора у Србији у циљу борбе против ширења вируса корона. Зајмови ЦЕБ су врло повољни, у овом тренутку са каматом од нула до 0,5 одсто, што је значајно у време кризе кроз коју цео свет пролази.
У овој банци ради и Српкиња Јасмина Глишовић, руководилац за Србију и Северну Македонију при ЦЕБ, која у разговору за "Новости" каже и да кредитни услови зависе од врсте пројекта и ситуације на тржишту.
- Повољне каматне стопе су резултат веома доброг кредитног рејтинга Банке као и чињенице да ЦЕБ има социјални мандат и фокус на социјалне пројекте. Банка такође одобрава и бесповратна средства за припрему пројеката и техничку подршку - каже наша саговорница.

о Колико сте до сада помогли Србији?

- Република Србија и ЦЕБ сарађују већ више од 15 година у различитим областима као што су образовање, култура, здравство, заштита животне средине, унапређење енергетске ефикасности, модернизација казнено-поправних установа и социјално становање. Истакла бих недавно одобрену инвестицију у вредности од 200 милиона евра за изградњу и модернизацију канализационе мреже широм Србије, постројења за прераду отпадних вода и водоснабдевање. Са најновијим кредитом за ванредне буџетске издатке изазване мерама за сузбијање вируса, текуће инвестиције ЦЕБ у Србији ће достићи готово милијарду евра. Хтела бих да поменем и Регионални стамбени програм који ће обезбедити трајно стамбено решење за више од 20.000 избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине, а којим управља ЦЕБ. Програм реализује Србија уз још три земље у региону, а финансира се из донаторских средстава од којих је највећи допринос дала ЕУ. Осим тога, ЦЕБ је одобрио и близу четири милиона евра бесповратне помоћи Србији из Фонда за мигранте и избеглице за финансирање транзитних и пријемних центара.

о Године 2018. сте одобрили кредит за здравствену инфраструктуру и унапређење институција јавног здравства у земљи. Колико сте тиме тиме допринели борби против короне у Србији?

- ЦЕБ већ подржава здравствени сектор у Србији кроз неколико пројеката. Банка је недавно одобрила инвестицију вредну 54 милиона евра за изградњу нове дечје болнице Тиршова, као и зајам од 200 милиона евра за финансирање здравствене инфраструктуре широм земље који је одобрен крајем 2018, а ратификован крајем маја прошле године. Набавка опреме и реконструкција неколико општих болница широм Србије је у току. Једна од важних инвестиција у оквиру тог великог пројекта који се реализује преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, а која је започета непосредно пре избијања пандемије, јесте и реконструкција Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије. Здравство је један од приоритетних сектора за ЦЕБ и ковид криза је само нагласила потребу за дугорочним улагањима у овај сектор у свим земљама Европе и света.

о Који сектор ће вам бити приоритет за инвестирање у Србији после короне?


- Поред припреме нових инвестиција, приоритет у наредном периоду ће бити успешна реализација већ одобрених пројеката. И током најтежих дана пандемије није било прекида активности, тако да после короне ми заправо настављамо да радимо као и до сада. За ЦЕБ је реализација сваког пројекта у Србији подједнако важна јер су изградња и модернизација социјалне инфраструктуре, подршка малим и средњим предузећима као и унапређење заштите животне средине основе одрживог развоја.

о Да ли ћете помагати и у очувању радних места после ове здравствене кризе?

- Подршка креирању нових радних места, као и одржавању постојећих, спроводи се преко директног финансирања банкарског сектора и ЦЕБ ће и убудуће наставити да подржава мала и средња предузећа у Србији. У овој години се планира сарадња са три комерцијалне банке, укључујући потписивање уговора за два већ одобрена пројекта, у укупној вредности од 80 милиона евра.


МНОГО ПОСЛА
- МОРАМ да признам да због великог обима посла нисам ни имала времена да излазим, тако да су ми ова два месеца прошла јако брзо - осврће се Глишовићева на рад у кризном периоду који је изазвао вирус корона. - ЦЕБ је само у априлу и мају ове године одобрио око три милијарде евра за финансирање здравства, привреде и других потреба везаних искључиво за последице ковид кризе.

КОНАЧНО РАДИМ ЗА СВОЈЕ

Јасмина Глишовић је, иначе, пре доласка у ЦЕБ готово деценију радила у једном глобалном програму у склопу Светске банке, покривајући више од 20 земаља у Азији и Африци.
- ЦЕБ ми је пружио могућност да након много година радим у региону и земљи из које потичем, што је за мене велико задовољство и додатна мотивација - закључује наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Оља

23.05.2020. 16:52

Кредит, кредит, кредит...па бесповратна средства за мигранте!!!

nebi bilo lose

23.05.2020. 16:55

...vise transparentnosti i konkretnih odgovora...ovako je sve "magla" gde se i sta se investira i kod pojim uslovima?!

d

23.05.2020. 18:39

ili cete vi istrebiti bankstere ili ce banksteri istrebiti vas, vi birate, jos uvek ovceee