Други минималац привредницима и запосленима биће исплаћен прве недеље јуна, а трећи прве недеље јула, изјавио је данас за Танјуг министар финансија Синиша Мали.

Подсећа да је Влада Србије први минималац за 1.052.000 радника у 232.000 предузећа исплатила 7. маја.

"Позивам привреднике да се задрже у том програму. Следећа исплата је прве недеље јуна, и онда очекујемо још једну исплату прве недеље јула. Отворили смо економију, предузетници, микро, мала и средња предузећа кренула су да раде, али и поред тога, ми одржавамо обећање које смо дали", рекао је Мали.

Истиче да ће помоћ од три минималне зараде добро доћи привредницима да консолидују своје пословање и да исплате зараде док се, каже Мали, "не захукта" привредна активност у нашој земљи након вируса корона.

Министар је позвао и привреднике да наставе разговоре са Фондом за развој и пословним банкама за кредите и гарантну шему.

"За скоро милијарду евра су микро, мала и средња предузећа тражила подршку од пословних банака. Држава даје гаранцију за те кредите, искористите ту прилику за обртна средства и ликвидност", поручио је Мали привредницима.

Оцењује да је Србија добро прошла када су у питању последице вируса корона на нашу економију, а сада, каже Мали, преостаје да се привреда врати на стопе раста од пре два и три месеца.