У фрушкогорском селу на обали Дунава нагло повећана продаја кућа за одмор: Сланкамен сладак викендашима

З. РАДОВИЋ

среда, 20. 05. 2020. у 08:25

У фрушкогорском селу на обали Дунава нагло повећана продаја кућа за одмор: Сланкамен сладак викендашима

Фото Бранко Рајчевић

Цене од 10.000 до 50.000 евра. Toком ванредног стања склопљено 10 уговора
ГОТОВО да нема особе која у неком тренутку током ванредног стања није пожелела викендицу на планини или поред реке. На Фрушкој гори је владала помама за изнајмљивање кућа за одмор, а Стари Сланкамен је само једно од места у којима је у марту и априлу на десетине њих добило нове власнике. Стручњаци за некретнине кажу да се не може говорити о некаквом буму продаје викендица по Србији, али не споре да је дошло до промена на тржишту некретнина у овом сегменту.

Према подацима Републичког геодетског завода, у периоду карантина склопљено је 10 купопродајних уговора у Старом Сланкамену, али Никола Мацура, председник Месне заједнице у овом малом војвођанском селу, каже да ће катастар тек регистровати све продаје, јер их је било много више, а људи још нису стигли да среде сву документацију.

- Због огромне потражње, цене некретнина су скочиле око 20 одсто - прича Мацура. - Највише су долазили, али и куповали, Београђани. Одавде до престонице има око 45 километара, и то је главни разлог што се купци одлучују овде да пазаре. То су углавном људи којима се и по аутомобилима које возе види да имају пара.

Најјефтинија викендица у овом месту може се наћи за око 10.000 евра, а у понуди има и скупљих од 50.000 евра. Цена зависи од квадратуре, стања у којем се налази и величине плаца.

- Углавном продају наследници, јер се онај ко гради тешко одриче онога што је направио и у шта је уложио живот - објашњава Мацура. - Нама је драго, јер је село оживело, испред сваке куће је покошена трава и посађено је цвеће.

У Старом Сланкамену иначе живи 500 мештана, а село има око 1.300 викендица.

Власник агенције "Геоберза" Срето Крчмар објашњава да се Сланкамен разликује од осталих села, јер је на самом Дунаву, на обали има неколико ресторана, као и бања, тако да је за многе ствар престижа да се овде бар и привремено настане.

- Цене су у том делу уз реку највише, а тешко је и наћи кућу која је на продају - наводи Крчмар. - Људи су током периода изолације схватили да им треба одступница где се могу склонити и зато су многи почели да размишљају о инвестирању у викендице.

Крчмар сматра да није необично што је велика потражња за кућама за одмор на овом потезу, јер се ово село налази између два велика града, Београда и Новог Сада, а у близини је ауто-пута. Зато је, уз Бановце, Чортановце, Белегиш и Бешку, међу најтраженијим скровиштима за викендаше.


МЕЊАЈУ СЕ И НАВИКЕ

ЗАМЕНИК председника Групације посредника у промету непокретности Привредне коморе Србије Ненад Ђорђевић каже да је продато и више викендица у околини Београда, у општини Гроцка и на Вождовцу, ка Авали.

- То је последица ванредног стања и изолације, али ако се тренд буде наставио, може донети и промене када су у питању навике људи - сматра Ђорђевић. - Ми волимо да живимо близу посла, тако да немамо навику да путујемо до радног места, док је у другим земљама то нормално. По цени двособног стана у Миријеву, у приградским деловима престонице може се купити пристојна кућа са плацем.
Коментари (1)

Bio

21.05.2020. 15:56

Kada bi država ili ko je već nadležan uložili svakog proleća bar po 10 000 e, pokosili, pošišali rastinje, osvetlili lepe delove, popravili ili ozidali nešto od kamena,prskali komarce,... Tura brodićem od BGa do Slankamena zvuči super. Investicija bi se isplatila a mi bi se lepo opustili uz ladno pivce