Мали: Србија добија похвале ЕУ за мере санирања последица пандемије

Бета

уторак, 19. 05. 2020. у 12:27

Мали: Србија добија похвале ЕУ за мере санирања последица пандемије

Фото Танјуг

Србија је од свих земаља које су представиле своје програме, показала да је убедљиво најозбиљнија, због чега очекује одличне резутате до краја ове године, изјавио је Синоша Мали после економске видео-конференције

Министар финансија Србије Синиша Мали данас је учествовао у министарском дијалогу министара економије и финансија држава чланица Европске уније, Западног Балкана и Турске, а састанку су присутвовали и представници Европске комисије и Европске централне банке.

Представљени су програми економских реформи, а главна тема је била санирање економских последица вируса корона, саопштило је Министарство финансија.

Мали је рекао да се Србија бори против негативних последица ковида 19 и да је по ко зна који пут добила велике похвале за економске реформе, посебно за резултате из 2019. године и мере које се спроводе.

"Ову кризу смо дочекали са здравим јавним финансијама и са довољно новца у буџету. Имамо високе девизне резерве, а четири године смо имали суфицит у буџету. Сада смо предузели мере и издвојили 5,1 милијарду евра за помоћ привреди и грађанима", подсетио је Мали.

Он је истакао, како је саопштено, "да је Србија од свих земаља које су данас представиле своје програме, показала да је убедљиво најозбиљнија, због чега очекује одличне резутате до краја ове године".

"Као што је и Европска комисија рекла, ова криза ће најмање лоше утицати на Србију. Очекују се најбоља стопа раста до краја године, а подсетићу да смо на крају првог квартала имали стопу раста од пет одсто БДП-а, док је еврозона пала 3,3 одсто. Остале земље су далеко иза нас", рекао је Мали.

Министар је оценио да ти резултати "дају ветар у леђа" и да очекује да Србија ове године има најбољи економски резултат од свих земаља, не само у региону, већ и у Европи.

Србија и ЕУ су постигле договор о шест препорука, а које се тичу додатног ублажавања негативног утицаја ширења вируса корона на раст и запосленост путем одговарајућих дискреционих мера фискалне политике, подршке економског опоравка кроз повећање капиталне потрошње усмерене на раст, у смислу повећаног удела потрошње у БДП-у у 2020. години, као и на средњорочном плану.

Такође, постигнут је договор и о побољшању управљања предузећима у државном власништву, између осталог путем реструктуирања.

"Препоруке су усмерене и на помно праћење изазова по финансијску стабилност, који су резлтат пандемије вируса корона и предузимање адекватних мера, обезбеђивање делотворне, транспарентне и недискриминаторне подршке погођеним предузећима, предузимање мера за очување запослености посредством краткорочних програма и делотворних мера активне политике тржишта рада, као и побољшање социјалних трансфера како би се омогућила адекватна подршка лицима са ниским приходима, која су у ризику од сиромаштва или социјалне искључености", навело је Министарство финансија Србије.

Коментари (2)