НИС: Даљи развој упркос кризи

Новости онлине

14. 05. 2020. у 13:35

НИС: Даљи развој упркос кризи
Упркос кризи у нафтном сектору, НИС је очувао стабилну производњу, прераду и дистрибуцију нафтних деривата и остаје један од кључних гараната енергетске стабилности Републике Србије

Упркос кризи у нафтном сектору, НИС је очувао стабилну производњу, прераду и дистрибуцију нафтних деривата и остаје један од кључних гараната енергетске стабилности Републике Србије, навела је та компанија и навела да ће у наставку године приоритет бити реализација кључних развојних пројеката.

Додаје се да је НИС, у условима пада цена нафте и драстично смањене потражње за нафтним дериватима услед епидемије ЦОВИД-19, очувао зараде запослених и, ослонивши се на сопствене ресурсе, остварио уштеде које омогућавају континуитет пословања.

НИС је спровео одлучне оперативне и финансијске мере како би се суочио са изазовима које намећу новонастале околности. Великим напорима свих запослених очуване су стабилна производња, прерада и дистрибуција нафтних деривата. Сада идемо даље и настављамо рад на кључним инвестиционим пројектима који гарантују даљи развој и стабилну будућност наше компаније”, рекао је овим поводом Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

Као приоритете за компанију, он је навео Дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево и изградњу Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево.

Свесни смо да успех ових улагања и свих најављених мера зависи од људи који раде на њиховој реализацији. Због тога ће нам приоритет бити и социјална стабилност наших запослених, чији је пожртвовани рад у нимало лаким околностима наша инспирација и гарант да ће НИС успешно превазићи и овај изазовни период“, рекао је Тјурдењев.

На сајту НИС-а (https://www.nis.eu/news/fokusi-nis-a-ocuvanje-kljucnih-investicija-i-dalji-razvoj-kompanije) наводи се да нафтна индустрија ради у изузетно тешким околностима и да су се негативни трендови одразили и на финансијске резултате компаније у првом тромесечју. Такође, очекује се да и резултати у другом кварталу буду под снажним утицајем неповољних макроекономских околности, те је НИС израдио неколико сценарија пословања, са циљем да компанија буде агилна и спремна да се свакодневно прилагођава околностима на тржишту.

Међу мерама које НИС предузима, у циљу одржања ликвидности су смањење оперативних и административних трошкова, приоритетизација инвестиција уз одлучан наставак реализације кључних развојних улагања и повећање оперативне ефикасности у свим сегментима пословања.

Такође, НИС је ускладио своју политику у области спонзорстава и донација са тренутним околностима. Од посебног значаја за компанију остаје очување социјалне сигурности наших запослених, односно редовна исплата зарада у пуном износу, као и очување адекватне дивидендне политике.

(ПР)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације