Први трамвај иде право за Бремен: Из Собовице излази најмодернији модел

М. Ђ.

четвртак, 14. 05. 2020. у 11:18

Први трамвај иде право за Бремен: Из Собовице излази најмодернији модел

Фото Д. Миловановић

У погонима "Сименсове" фабрике у Собовици, надомак Крагујевца, током пандемије вируса корона, произведен је најмодернији модел трамваја ове компаније, састављен од четири целине

У ПОГОНИМА "Сименсове" фабрике у Собовици, надомак Крагујевца, током пандемије вируса корона, произведен је најмодернији модел трамваја ове компаније, састављен од четири целине, који ће бити испоручен немачком граду Бремену.

У такозвани нулти производ уграђен је најсавременији вучни и кочиони систем, са сигурносним механизмима који до сада нису монтирани у трамваје. Чак су и веће ентеријерске целине знатно квалитетније од материјала који су се до сада уграђивали у сличне шинске композиције.

Након постављања седишта, стакала и подова, радници у монтажном процесу у шали кажу да им "нова машина личи на спејс шатл", те да сличне моделе трамваја нису видели да саобраћају ни у највећим европским метрополама. У току је уградња најситнијих ентеријерских детаља, након чега ће композиција бити додатно испитана. Реч је о стандардним проверама за прве моделе сложених производа. Стручњаци процењују да ће завршна фаза израде бити окончана у наредних месец дана, након чега следи серијска производња.

Предвиђено је да се модели трамваја из Шумадије у почетку извозе на немачко, француско и шпанско тржиште, а званичници Србије су најавили да ће возни парк у Београду обновити управо трамвајима произведеним у Крагујевцу.

РАДИЋЕ 3.000 ЉУДИ

"СИМЕНС" је своје производне капацитете пројектовао за производњу око сто трамваја и 350 вагона годишње. У погонима ове фабрике тренутно ради око 1.200 радника, а када почне серијска производња трамваја, код тог послодавца и четири кооперантске фирме, посао би, како је најављено, требало да добије још око две хиљаде радника.