Почињу полагања у ауто-школама: Обука само под пуном заштитном опремом

Е. Б. ТАЛИЈАН

четвртак, 07. 05. 2020. у 11:03

Почињу полагања у ауто-школама: Обука само под пуном заштитном опремом
Део ауто-школа почео са редовним полагањем испита, у Београду од петка. Четири квадрата по особи обавезна у престоници за писани тест

РЕДОВНО полагање теоријског и практичног дела испита у ауто-школама у Београду почиње у петак, уз обавезно поштовање свих мера заштите и за кандидате и за инструкторе, сазнају "Новости". Нова правила, чији је циљ да заштите здравље људи, доносе и нове проблеме. Школе у престоници морају да обезбеде четири квадратна метра по особи за полагање теоријског испита. То значи да ће им бити потребно знатно више термина да би организовали проверу знања, а колико више, то зависи од величине учиниоце коју имају и броја полазника који полажу тест. У току дана ће седам кандидата моћи да изађе на практични део испита.


Претходно је од 21. априла, ублажавањем противпандемијских мера, омогућено одржавање обуке. Локалне полицијске управе процењују ситуацију на терену и дају прецизна упутства школама, објашњава за наш лист Младен Рашета из Привредне коморе ауто-школа Србије.


- У неким локалним самоуправама у Србији је већ дозвољено полагање испита и одржава се под пуном заштитном опремом - каже Рашета. - С друге стране, у неким градовима и местима још увек немају одобрење полицијске управе за то. Негде у учиници може да буде и 10 кандидата, а негде само двоје, зависи од тумачења локалне полиције.


Све школе су дужне да се придржавају заштитних мера и током обуке и за време полагања испита. Миљан Марковић, директор београдске ауто-школе "Булевар", каже за "Новости" да поштују препоруке.


- Испред учионице имамо дезо-баријеру, редовно дезинфикујемо све предмете и проветравамо просторије, а маске и рукавице носе сви, кандидати, предавачи и инструктори - истиче Марковић. - После сваког часа дезинфикујемо и возила и симулатор на којима обављамо обуку.


За све школе, које су биле затворене дуже од месец дана, ово је био посебно тежак период, али ситуација ни сада није знатно боља. Проблем у већим градовима, посебно Београду, јесте и долазак кандидата на похађање обуке, јер то могу само они који станују у близини или имају неког да их довезе. Градски аутобуси у престоници, у првој фази, превозиће само запослене тако да ни та околност неће поправити ситуацију.


- Засада нам долазе они који су у близини, а то је половина полазника наше школе - објашњава Марковић. - Имамо двоје кандидата који пешаче по 45 минута у једном правцу да би из другог краја града дошли на часове. Не знамо шта ће бити. Нама је једина жеља да се све, не само што се тиче посла него и живота уопште, што пре врати у нормалу.


ОГРОМАН ГУБИТАК


МЛАДЕН Рашета из ПКАШС истиче за наш лист да школе имају огроман губитак због ситуације изазване ширењем вируса корона. Око 70 одсто школа је конкурисало за помоћ коју додељује држава, док се 30 процената није усудило на то, због неизвесне будућности.Коментари (1)

Ana

07.05.2020. 11:31

Sve je to super, ali kako će bilo ko da dodje do auto škole, jer ne rsdi prevoz, već samo za zaposlene?