Како се у Србији формира цена горива и хоће ли тренутна ситуација на берзама УТИЦАТИ НА ЊУ? Одговор долази из НИС-а

Novosti Online

22. 04. 2020. у 17:18

Како се у Србији формира цена горива и хоће ли тренутна ситуација на берзама УТИЦАТИ НА ЊУ? Одговор долази из НИС-а

Фото: Н. Скендерија

Србија је део светског тржишта и на цену горива у значајној мери утичу два јака спољна фактора: цена сирове нафте на светским берзама и курс долара
КРИЗА изазвана ширењем корона вируса има велики утицај на пад потражње за енергентима, како на глобалном нивоу, тако и у нашој земљи и осталим земљама пословања НИС групе. Ипак, у овом тренутку је још рано изаћи са конкретним пројекцијама и прогнозама о кретањима на тржишту.
 
Када је реч о ценама нафтних деривата у Србији, најпре треба истаћи да се, као и у свим сегментима трговине, и у трговини нафтним дериватима малопродајне цене у Србији формирају слободно, па је и тржиште нафтних деривата отворено. Поред тога, Србија је део светског тржишта и на цену горива у значајној мери утичу два јака спољна фактора: цена сирове нафте на светским берзама и курс долара на које НИС нема утицаја. Ми можемо да утичемо на формирање цена горива само путем повећања ефикасности нашег пословања, што компанија НИС и чини.
 
Као и увек, дешавања на глобалном тржишту имају импликације и на домаће, па и цене нафтних деривата имају исти тренд у нашем региону. Међутим, важно је разумети да су залихе деривата како глобалних, тако и регионалних произвођача, трејдера, увозника, велетрговаца, па и малопродаваца, набављене по вишим ценама у ранијем периоду, тако да економска логика налаже да се залихе обнављају јефтинијом робом што обара просечну набавну цену и дозвољава постепено снижење цена. То значи да текућа ценовна ситуација на берзама, као и раније у сличним ситуацијама, не може да се рефлектује у реалном времену на цене деривата у продаји.
 
Када је реч о НИС-у, компанија прати трендове на тржишту, па су у претходном периоду већ снижене цене нафтних деривата на компанијским бензинским станицама. У поређењу са ценама од пре месец дана, цена сирове нафте типа Брент 20. априла је нижа за 14% у односу на 23. март. На дан 21. априла, малопродајне цене бензина (без пдв-а, акцизе и накнада у рсд/л) смањене су у односу на пре месец дана, 23. март, за 18,7% (што је нижа цена на тотему за 13,5 рсд/лит), а дизела за 16,9% (на тотему је цена нижа за 13,5 рсд/лит). Велепродајне цене (без пдв-а, акцизе и накнада у рсд/л) су у истом периоду снижене за бензин 28,4% (снижење од 14 рсд/лит) , а за дизел 18,7% (снижење од 11 рсд/лит). Када је реч о периоду од почетка године, цене у малопродаји су ниже за 19,5 рсд/лит за бензин и за 24,5 рсд/лит за дизел. Имајући у виду трендове, ове недеље се може очекивати додатно снижење цена нафтних деривата на малопродајним објектима НИС-а. Важно је истаћи да НИС, и у условима ванредног стања у Републици Србији, гарантује сигурно снабдевање српског тржишта и државних служби и константно ради на побољшању квалитета својих производа и услуга.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације