Како до пара из пакета државне помоћи: Минималац само пријављенима

Б. Ца. - З.Р.

15. 04. 2020. у 16:01

Како до пара из пакета државне помоћи: Минималац само пријављенима
Процењује се да ће без државне плате остати више од 70.000 људи који раде на црно
НЕ могу све фирме да рачунају на помоћ државе. Осим оних која су отпустила више од 10 одсто радника од почетка ванредног стања, подршку неће добити ни нерегистрована предузећа, која раде на црно. У Националној алијанси за локални економски развој истичу да су својим неодговорним понашањем власници оваквих бизниса довели у питање опстанак више од 70.000 људи, који раде у продавницама и предузећима којима газде не плаћају порезе и доприносе. Они ће остати ускраћени за минималну зараду коју држава гарантује сваком запосленом.

Према уредби коју је донела Влада Србије, подстицаје не могу користити ни банке, друштва за осигурање, друштва за управљање добровољним пензијским фондом, даваоци финансијског лизинга ни платне институције.

Право на директна давања не могу да остваре ни послодавци који су раднике ангажовали за привремене и повремене послове. Мера накнаде минималне зараде важи само за запослене на неодређено и на одређено време.

МОГУ И БЛОКИРАНИ НA право за остваривање фискалних погодности нема утицаја ликвидност привредних субјеката - објашњавају у ПКС. - На то не утиче ни висина зараде која се исплаћује, као ни то да ли је привредни субјект у претходном периоду исплаћивао плате запосленима и плаћао порез и доприносе.

Иако ће бити на хиљаде оних који не испуњавају услове да конкуришу за програм ВС, има много више оних којима ће оне ипак помоћи да преброде кризу. Међу њима су и предузетници, који су власници и једини запослени у својим радњама. Иако су на папиру газде, њихов посао је угрожен, јер су углавном потпуно престали са радом и остали без примања. У Привредној комори Србије кажу да сви они могу да рачунају на минималну зараду за три месеца за себе. Подстицаје ће моћи да добију и њихове колеге које су "замрзле" пословање, односно сви који су у Агенцији за привредне регистре после 15. марта тражили статус мировања.

У категорији предузетника су и адвокати, занатлије које имају регистровану делатност, удружења, фондације и спортске организације - објашњавају у ПКС. - Сви они ће моћи да траже минималну зараду за све запослене.

Уредбом из права на помоћ није изузет сектор трговине. Иако се чини да ће током кризе због вируса корона највише профитирати трговци, и они имају право на субвенције. Њихови пазари су ових дана увећани и по неколико пута, а плате које дају радницима и у редовним околностима, ретко су веће од минималца. Економиста Драгомир Милићевић сматра да је ипак добро што ће и они моћи да конкуришу за помоћ.

- Потрошња је у функцији дохотка, па ће и трговци у периоду који долази осетити терет кризе - објашњава Милићевић. - Људи су трошили за храну, пуштали су чекове, али потрошња се неће значајно увећати. Она ће у једном тренутку пасти и куповаће се само оно најнеопходније. Не очекује се велики раст кад све ово прође.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ivan

16.04.2020. 00:10

Drzava je omogucila da ljudi rade na crno,a sada im daje i mogucnost da umru od gladi ili da zavrse u zatvoru.Zivelo "zlatno doba".

Pero

16.04.2020. 09:04

Gde je tanko tu se kida. Oni što silom prilika rade na crno a inače im je status nezaposlenog lica ne dobivaju ništa. Na drugoj strani u tekstu stoji da je promet u prodavnicima veći, radnici uglavnom i dobivaju samo minimalac, a i tu bedu će gazdi da pokrije država, odnosno svi poreski obveznici. Državni činovnici sede kod kuće i primaju pune plate. Dokle više podela na građane prvog i drugog reda.