ГРУПА Европске инвестиционе банке спремила је пакет мера за хитан опоравак 100 земаља изван Европске уније од последица пандемије вируса корона. Од ових 5,2 милијарде евра, Западном Балкану намењено је 700 милиона евра, а Србији као највећој земљи у региону - значајан део. Судећи према свим претходним линијама ЕИБ, наша држава користи и до половине средстава намењених региону. Мере намењене хитном опоравку привреде и здравства, најавила је ЕУ и њен "Тим Европа", а подржане су гаранцијама ЕУ.

По убрзаној процедури ЕИБ група подржаће инвестиције у здравству и привреди, а већу подршку могу да очекују привредници и мала и средња предузећа погођена пандемијом. Подршка ће, кажу у ЕИБ, бити обезбеђена по хитном поступку, а циљ је сачувати радна места и животни стандард грађана који раде у секторима најтеже погођеним последицама пандемије. У складу са потребама у плану су и додатна дугорочна финансирања здравственог и привредног сектора, као и техничка подршка и експертиза за бржу припрему инвестиционих пројеката.

- ЕУ, где спада и ЕИБ најавиле су више од 700 милиона евра улагања у овај регион, од чега ће значајан део отићи Србији - каже, за "Новости", Дубравка Негре, директорка канцеларије ЕИБ за Балкан. - Недељама ћемо кроз дијалог са јавним и приватним сектором видети да ли је потребно издвојити и више новца.

Како наша саговорница каже, средства ће бити усмерена у четири кључне области - јачање здравственог система који је први на удару у овом моменту, подршку малим и средњим предузећима озбиљно погођеним кризом да би им се пружила ликвидност и финансијска средства. Помоћ је намењена јавном сектору кроз убрзавање реализације кључних пројеката инфраструктуре и за потпору локалном банкарском сектору да преброди потешкоће јер се очекује да ће бити озбиљно погођен.

- Србија може да рачуна на експертизу ЕИБ стечену кроз вишедеценијску реализацију пројеката у овом региону, као и техничку подршку за што ефикаснију и флексибилнију мобилизацију финансијских средстава како би се потрошила у најургентније намене - каже Негре. - Подржаћемо и локалне самоуправе кроз јавна улагања.

Биће помогнут јавни и приватни сектор, мала и средња предузећа, локалне и међународне корпорације, пољопривредници и предузетници нарочито у тешко погођеним секторима попут туризма и хотелијерства. Малим и средњим предузећима биће олакшан приступ финансијама, путем договорених кредитних линија, доступних код локалних банака.

Дубравка Негре

Како у саопштењу ЕИБ кажу, ковид 19 пандемија је погодила много земаља изван ЕУ и оставиће озбиљне економске последице.

- Биће изгубљена радна места, а у економски најрањивијим земљама, криза ће највише погодити предузетнике, али и увећати јавни дуг - изјавио је Вернер Хојер, председник ЕИБ. - У сарадњи са Европском комисијом, чланицама ЕУ, европским финансијским институцијама, омогућићемо јавном и приватном сектору лакши приступ финансијама. Обезбедићемо конкретну подршку партнерима изван ЕУ.

УБРЗАВАЈУ ОДОБРАВАЊЕ ЗАЈМОВА

ЕИБ група је спремна да убрза издавање већ одобрених зајмова вредних око милијарду евра и тако помогне здравству, настави подршку у јавном и приватном сектору, а привредницима олакша приступ финансијама - кажу у саопштењу ЕИБ. - Део пакета подршке здравству долази и кроз финансијску експертизу коју је ЕИБ развио, инвестирајући 30 милијарди евра у болнице здравствене услуге и медицинске иновације широм Европе.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

ДО сада је ЕИБ у Србију инвестирала више од 1,8 милијарди евра у сектор малих и средњих предузећа и тиме помогла одржању више од 320.000 радних места, што нам је и данас један од највећих циљева - каже Дубравка Негре. - За здравство смо наменили више од 250 милиона евра, делом утрошених у обнову око 20 регионалних здравствених центара, а у образовање је уложено више од 275 милиона евра. Били смо уз Србију токм кризе 2013. и 2014, бићемо и сада.