ПРОБЛЕМ са пласманом воћа овог пролећа имаће и произвођачи раних јагода из пластеника. Берба се очекује почетком следеће недеље, а ратари не знају коме да је продају. Забрана на пијацама и даље је на снази, трговински ланци, набављају воће из увоза, а тешко је и доћи до њихових полица. Ни онлајн продаја још није довољно заживела, па ће само део рода моћи да се прода путем интернета.

- Код нас јагоде почињу полако да пристижу и прва берба ће бити већ за викенд - испричао нам је Горан Ђаковић, пољопривредни инжењер и произвођач јагода у Стојнику. - Откуп смо договорили још у јануару, са једним трговинским ланцем. Почетна цена домаће јагоде биће око 400 динара за килограм, и то је на нивоу прошле године.

Главна берба јагода почиње од 15. маја. Добар део заврши на пијаци, а како је то сад немогуће урадити, мораће да се иде на онлајн продају или доставу на кућну адресу.
- Очекујемо да Министарство пољопривреде уведе прелевмане на увоз воћа и поврћа из иностранства. Такве одлуке донеле су и друге земље - објашњава Ђаковић.

УНОСАН ПОСАО

НАША земља годишње извезе око 15.000 тона свеже и смрзнуте јагоде, и то у вредности око 24,5 милиона евра. Главни купци су нам ЕУ и Русија. У нашој земљи, према подацима Привредне коморе Србије, јагода се гаји на око 6.800 хектара.