НА рачуне већине пензионера у петак ће лећи цела пензија за март увећана за 4.000 динара једнократне помоћи. Како је најавио министар за рад Зоран Ђорђевић, чекови ће до краја ванредног стања свима стизати редовно и у целости, како би се најстаријима олакшало подизање новца.

Мартовске чекове већ су добили самосталци, за које је исплата била још прошлог четвртка, 2. априла. Почела је исплата примања за пољопривреднике и војнике су 4. априла, преко текућих рачуна, а затим и на кућне адресе и на шалтерима пошта.

Најбројнијој групи са списка ПИО фонда, односно онима који припадају категорији запослених, убудуће ће датум исплате првог дела пензије највероватније бити резервисан за цео износ и по укидању ванредног стања. Овој групи припада око 900.000 корисника. Та одлука ће бити накнадно донета, а сада се проналази могућност и да целокупна исплата важи за све кориснике.

Новац се од прошлог чека исплаћује уз посебна овлашћења, као и путем доставе. То значи да су грађани који претходно нису овластили никога за подизање пензија морали да ураде посебна овлашћења за особу која ће док траје ванредно стање у њихово име и за њихов рачун, уз поседовање своје и њихове личне карте, подизати унапред дефинисан износ пензије.

ТРОШАК ДРЖАВЕ Комплетне трошкове доставе сносиће држава, тако да ни пензионери, а ни банке неће имати додатне издатке због новонастале ситуације изазване вирусом.

Они који то још нису урадили могу се обратити својим банкама. Овлашћење мора бити потписано како би било прихваћено. Постоји опција и за сениоре који не желе никога да овласте, они и даље могу да позову банку у којој имају отворен текући рачун, наведу адресу и износ који желе да им се достави, а поштари ће им по хитној процедури уручити новац.