ЕИБ Група обезбедила 5,2 милијарде евра за земље изван Европске уније у оквиру ширег пакета мера ЕУ за отклањање последица пандемије Kовид-19.

* Убрзано финансирање и циљана техничка помоћ обезбеђена за 100 земаља изван ЕУ као део пакета помоћи који је обезбедио „Тим Европа“;

* ЕИБ група обезбедиће по убрзаној процедури краткорочну подршку инвестицијама у здравство и привреду у земљама Западног Балкана;

* Већа подршка привредницима и малим и средњим предузећима погођеним пандемијом

Група Европске инвестиционе банке обезбедиће земљама изван Европске уније 5,2 милијарди евра у оквиру свог пакета подршке отклањању последица пандемије Kовид-19. Средства су део ширег пакета помоћи за 100 земаља изван ЕУ које је данас најавила Европска унија и њен „Тим Европа“, а која су подржана гаранцијама из буџета ЕУ.

Подршка ће земљама бити омогућена по хитном поступку, а циљ је сачувати радна места и животни стандард грађана који раде у секторима који су најтеже погођени негативним економским и друштвеним последицама пандемије, и биће испраћена додатним дугорочним финансирањем здравственог и привредног сектора, у складу са потребама.

“Пандемија Kовид-19 погодила је многе земље и за собом ће оставити озбиљне економске последице. Биће изгубљена радна места и са њима могућност људи да подмирују основне животне потребе. У економски рањивијим земљама криза ће највише погодити предузетнике, али и увећати јавни дуг. Нашим партнерима изван ЕУ желимо да покажемо да је Европа уз њих онда када им је потребна. Као део „Тима Европе”, ЕИБ Група ће у недељама пред нама обезбедити конкретну подршку за нове инвестиције у здравство и привреду у земљама изван ЕУ. У сарадњи са Европском комисијом, земљама чланицама ЕУ, као и европским и осталим мултилатералним финансијским институцијама омогућићемо јавном и приватном сектору лакши приступ финансијама које ће им бити неопходне да превазиђу последице пандемије”, изјавио је Vернер Хоjер, председник Европске инвестиционе банке.

Потпредседник ЕИБ-а Дарио Сцаннапиецо који је у ЕИБ Групи задужен за активности на Западном Балкану изјавио је: „Пандемија Kовид-19 суочила је свет са економским изазовима какви нису виђени у новијој историји. Као део заједничког напора Европске уније и њеног „Тима Европе“ да се понуди конкретан и ефикасан одговор за ове изазове, ЕИБ је припремио пакет мера хитне подршке земљама Западног Балкана и то најпре локалним малим и средњим предузећима и здравственом систему. Желимо да урадимо све што можемо и помогнемо да се сачувају људски животи, радна места и плате грађана Западног Балкана. Размере криза захтевају европско јединство и солидарност ЕИБ Група је поносна што је у прилици да конкретном подршком помогне ублажавање економских ефеката пандемије Kовид-19 на Западном Балкану.“

Одговор на тренутне и средњорочне потребе у 100 земаља

Како би се идентификовали најефикаснији инструменте подршке здравству и привреди, ЕИБ Група је свој пакет мера припремила и кроз контакте са својим клијентима из јавног и приватног сектора у више од 100 земаља изван Европске уније и тиме наставила своју дугорочну подршку одрживом и инклузивном развоју европске и светске економије.

Пакет подршке ЕИБ групе земљама Западног Балкана биће доступан по убрзаној процедури и прилагођен специфичним потреба различитих сектора привреде, али и локалним изазовима које намеће пандемија. Земљама Западног Балкана биће доступна и техничка подршка и експертиза за бржу припрему инвестиционих пројеката.

Подршка новим инвестицијама у здравство и привреду по убрзаној процедури како би се ојачао приватни сектор на економски и друштвени утицај корона вируса

ЕИБ Група је спремна да убрза издавање већ одобрених зајмова вредних око милијарду евра и тако помогне здравственом сектору у земљама изван ЕУ да се избори са пандемијом, а привредницима омогући што лакши приступ финансијским средствима како би решили проблеме недостатка готовине и ликвидности.

Обезбеђена је подршка дугогодишњим клијентима Банке из здравственог сектора како би унапредили систем јавног здравства у својим земљама и били у стању да главни фокус својих активности држе на борби против пандемије. ЕИБ Група ће такође убрзати издавање већ одобрених средстава за финансирање пројеката у здравству, како у јавном, тако и у приватном сектору.

Део пакета подршке сектору здравства долази и кроз јединствено техничко искуство и финансијску експертизу које је ЕИБ развио инвестирајући преко 30 милијарди евра у болнице, здравствене услуге и медицинске иновације широм Европе. Финансирање пројеката у сектору здравства додатно ће бити убрзано блиском сарадњом са министарствима здравља и другим партнерима из овог сектора.

ЕИБ Група ће и малим и средњим предузећима олакшати приступ финансијама и то путем већ договорених кредитних линија доступних код локалних банака и финансијских институција широм света. Ове мере ће бити од највеће помоћи компанијама у привредним секторима који су најтеже погођени пандемијом. Циљ ових мера је да оснаже локалне банке и финансијске институције, укључујући и микрофинансијске институције, чије ће искуство бити кључ за успешну дугорочну подршку одрживом развоју привреде.

Пакет помоћи ЕИБ Групе приватном сектору биће доступан како локалним и међународним корпорацијама, тако и малим и средњим предузећима, пољопривредницима и предузетницима.

Омогућити ефикаснији одговор власти на пандемију

Очекује се да ће пандемија Cовид-19 имати негативне последице и на будуће инвестиције у јавном сектору. Како би се ове последице ублажиле, ЕИБ ће у сарадњи са својим партнерима на локалу радити на уклањању препрека за инвестиције у јавни сектор, пружити подршку здравству, регионалној трговинској размени и тешко погођеним секторима попут туризма и хотелијерства.

Убрзано финансирање ће бити доступно у земљама у којима ЕИБ већ послује, што укључује и све земље Западног Балкана. Очекује се да ће пакети помоћи бити додатно оснажени од стране других међународних и европских финансијских институција.