Куће са двориштем све траженије за изнајмљивљање: Изолација због вируса корона напунила викендице, издате и виле које коштају 100 евра дневно

Б. ЦАРАНОВИЋ

четвртак, 09. 04. 2020. у 18:00

Куће са двориштем све траженије за изнајмљивљање: Изолација због вируса корона напунила викендице, издате и виле које коштају 100 евра дневно
Цена за месечни смештај породице у селима око великих градова већ од 50 евра. Тражња за некретнинама у викенд насељима порасла за барем 80 одсто
НЕИЗВЕСНОСТ колико ће ванредно стање, изолација и ограничено кретање трајати, као и страх од још дужег полицијског часа, драстично су повећали потражњу за викендицама и кућама са двориштем, нарочито у околини Београда и Новог Сада! Власници некретнина, које углавном издају преко платформи за оглашавање и преко препорука, кажу, за "Новости", да би "удомили" и десет пута више кућа да их у овом моменту имају. Цене већ од 50, или 100 евра за месечни смештај породице, многима није велики издатак.

Напупштене сеоске куће, заборављене викендице, помоћне зграде код рођака, пријатеља у приградским насељима широм Србије, сада су попуњене. Ко је имао своје, средио је, реновирао, а многи су потражили привремени дом на друштвеним мрежама, огласима, преко познаника.

- У селу Трешња код Београда, у које сам се са породицом преселио пре деценије, у свим кућама које су годинама зврјале празне, сада поново сија светло - каже Милан Д. - Родитељи који могу да раде од куће, схватили су да им је сада двориште због деце, али и љубимаца, најпотребније. Деца наставу прате преко интернета, па нису везана за град, а овде су у продавницама мање гужве за снабдевање, ваздух је чист и нема људи у непосредној близини. Долазе и пензионери.

ПО ПРЕПОРУЦИ ЧАК су и прескупе виле на периферији Београда, где се ноћ наплаћује 100 евра, пронашле закупце. Из агенција за некретнине, међутим, кажу да њихова статистика не бележи тражњу за кућама и викендицама. Из Кластера некретнина, међутим, то објашњавају тиме да се овакве куће издају и до њих долази преко локалних поштара, продаваца и дућана. Смештај се тражи по препоруци.

"Плануле" су викендице не само у околини Београда, подно Космаја и у подавалским селима, већ и на падинама Фрушке горе, у околини Новог Сада, Ниша и других великих градова. По речима Ненада Миљешића из Војвођанске уније предузетника, велика је потражња за најмом кућа, а 50 некретнина које издају у Черевићу, Баноштору, Врднику, Чуругу, Чортановцима, пронашло је своје привремене власнике последњих дана.

- Људи су похрлили у села, јер нико не зна колико ће све ово да траје. Дуго се бавимо издавањем кућа које су у власништву наших људи који раде у иностранству, али овакву потражњу не памтимо. Скочила је за барем 80 одсто - каже Миљешић. - Највише нас зову породице са малом децом, али и кућним љубимцима, који желе да побегну из станова у великим градовима. Нико не може да предвиди колико ће дуго све ово трајати. Сада им је боравак на свежем ваздуху најпотребнији, као и решен проблем са ограниченом шетњом својих паса. Издајемо најмање на месец дана, а цене су од 50 до 120 евра.

Како власници некретнина кажу, праву навалу и процват посла очекују тек крајем априла и у мају, када температуре буду више, па престане потреба за грејањем.

- Издао сам обе куће које сам имао у еко-парку Сићево, код Ниша, а мало би било да сам их имао и десет - каже Блашко Станковић. - Породица просветних радника, који раде на даљину, а њихова деца све време могу да буду напољу у дворишту, као и пас ког су довели, узела је кућу на дужи период. Код мене је цена 100 евра по особи месечно, а сви трошкови су урачунати.

НА СЕЛУ И ФИРМЕ

ДОК већина власника издаје куће на месец дана, поједини нуде и дневни најам, а тада је и цена виша. Тако је у околини Новог Сада цена од 5.000 до 6.000 за ноћ, док је је месечни смештај од 400 до 650 евра. Куће са више купатила, где може да се смести и десет људи, узимају мање фирме.