СВАКОМ раднику у приватном сектору у Србији држава у наредна три месеца гарантује минималну зараду од 30.367 динара. Да ли ће му бити исплаћено и више од тога зависи искључиво од послодавца, који ће у зависности од тога да ли је запослени радио редовно, од куће или је био на принудном одмору због ванредног стања, исплатити зараду. Држава се програмом мера за помоћ привреди обавезала да предузетницима намири минималац за сваког запосленог, као и да им паузира порезе и доприносе на зараду до јануара следеће године. То значи да, уколико радник ради за минималац, послодавац у наредна три месеца неће имати ни динар трошка за његову зараду.

За све остале ситуације, када запослени добија више од минималне зараде рачуница је другачија. За радника који је зарадио просечну плату, која у Србији износи 59.941 динар нето, односно 97.033 динара бруто, држава ће дати 30.367 динара, а послодавац ће током три месеца додавати само разлику од 29.574.

- Порези и доприноси који би требало да доспевају приликом исплате араде за један месец у периоду од априла до јуна одлажу се за период после првог јануара 2021. и плаћају се на 24 месечне рате - објашњавају у Министарству финансија.

ДУПЛЕ ПЛАТЕ У ПОЈЕДИНИМ фирмама су радници помислили да ће добити две плате, пошто је објављено да им једну уплату гарантује држава, а сматрали су да им другу дугује послодавац.
- Било је неколико таквих констатација, али то је ситуација која је у људској природи, да човек чује оно што жели - сматра Љиљана Караклајић. - Лако је објаснити о чему се ради, па се надамо да неће бити пуно разочараних.

Економиста Драгован Милићевић каже да ће мере бити успешне само ако се буду брзо реализовале. Он истиче и да је важно да држава контролише расподелу помоћи, односно да ли ће минималац стићи до радника.

- То неће бити тешко, јер се може проверавати преко пензионог и здравственог фонда - објашњава Милићевић. - Ова мера је усмерена према предузетницима и малим и средњим предузећима, а њих у Србији има више од 750.000. То је огроман број и опасно је што ти људи немају прилив средстава. Ове мере су орочене на три месеца, али оне ни не би смеле дуго трају, јер не може бити добро ако се неком дају незарађена средства.

Бранко Милекић, власник текстилне компаније "Форма ВС" из Београда, каже да је јуче радницима исплатио мартовску плату, а да ће му помоћ државе добро доћи за април, мај и јун.

- Имамо 160 запослених и свакако не бисмо отпуштали раднике и да није било ових мера, али ипак нам доста значи што је држава преузела ту обавезу на себе - истиче Милекић. - Производња је потпуно стала и радионице су празне. Тренутно функционише само интернет продаја. Све је блокирано, не раде ни добављачи, ни продаја, тако да нема прилива.

И Љиљана Караклајић, директорка курирске службе "Декспрес" која запошљава око 1.100 људи, сматра да су мере које је Влада донела од изузетног значаја.

ПРЕДЛОЗИ НА МЕЈЛ ПРИВРЕДНА комора Србије припремила је документ у коме су дефинисана кључна питања, недоумице као и предлози од значаја за квалитетну израду аката Владе Србије неопходних за брзу имплементацију мера подршке привреди. ПКС је позвала привреднике да јој шаљу предлоге на мејл адресу covid19@pks.rs, а како би они били прослеђени Министарству финансија и тиму за имплементацију економских мера.

- Наша делатност је таква да нам посао опада када наши клијенти немају посла, па самим тим немају ни шта да шаљу, тако да не смемо гледати само утицај директно на нас, већ на целу привреду. Направљен је добар план за опоравак и верујем да ће се то лепо видети када подвучемо црту испод ове 2020. године - прича Караклајићева. - Нисмо ниједног тренутка помислили на отпуштање радника. Имамо око 30 запослених који примају минималну зараду, и то само зато што су тек почели да раде, а остали имају веће зараде и ми ћемо исплатити ту разлику.

Председник Асоцијације малих и средњих предузећа и предузетника Зоран Вујовић, каже да ће се већина послодаваца који послују и у време кризе потрудити да радницима дају и више од минималца, да би их задржали.

- Није, међутим, у реду да запослени код приватника добију минималац, а да сви они који су на платном списку разних државних агенција и јавних предузећа, који су практично на годишњем одмору добију своје пуне, агарантоване плате - сматра Вујовић. - Они живе од нашег рада и требало би да поднесу терет кризе.