Обућари, кројачи, козметичари, како је рекао, њима значи да им држава каже да ће добити три минималца.

Министар је истакао да се минималац не опорезује, и да нема потребе да се плаћа порез и доприноси за то. Циљ је, поновио је, да се сачува свако радно место.
На питање како радник да се зашитити, односно на какав рачун ће добити минималац, каже:

- Ова помоћ иде радницима, нећу дозволити било какве злоупотребе. У трезору ће бити наменски рачун за свако предузеће - рекао је Мали.

Послодавцима се на тај начин помаже што не морају да плаћају доприносе, и могу да се врате у бизнис што пре.

Мали је у емисји "Прва тема" на ТВ Прва о утицају корона вируса на економију и мерама које је Влада Србије предложила за опоравак привреде, додао да држава жели да у овим условима помогне најугроженијима.

ОД ПРОГЛАШЕЊА МЕРА ХИЉАДЕ ЉУДИ ВРАЋЕНО НА ПОСАО

Министар финансија Синиша Мали пренео је за Прву тв да су после представљања мера за помоћ српској економији због епидемије короне вратили на посао више хиљада радника.

Уверен је да је то зато што је погођена суштина проблема, нарочито другом мером која предвиђа да држава покрије минималац за сваког запосленог, а послодавац остало.

Истакао је да та мера подразумева да ће држава сваком раднику исплатити око 750 евра, односно нешто више од 90. 000 динара на име минималца за три месеца и тако, уверен је министар, спречити отпуштање радника.

Мали објашњава и да, осим овог, послодавац нема обавезу да плаћа кредите и финансијске лизинге, нема потребе да плаћа порезе и доприносе за зараде и аконтацију за порез на добит за 2020.

Једини услов да то добије, истиче Мали, јесте да није отпустио више од 10 одсто радника, што ће се проверавати кроз пореску пријаву.

СТРАНЕ КОМПАНИЈЕ ПОТВРДИЛЕ ДА ОСТАЈУ ПРИ ПЛАНОВИМА У СРБИЈИ

 Скоро 200 милиона евра у буџету Србије обезбеђено је у овој години за подршку страним компанијама, каже министар финансија Синиша Мали и наводи да су стране компаније потврдиле да остају при својим пословним плановима у Србији.

Мали је на ТВ Прва рекао и да се наставља изградња ауто-путева у Србији и свих инфраструктурних пројеката из порграма “Србија 2025”.

Прецизирао је да мере из програма подршке привреди ступају на снагу од 15. марта и односе се на три месеца.

Најавио је и могућност секторске подршке, појединим привредним гранама које још више могу да буду погођене кризом, ако потраје.