СУГРАЂАНИ старији од 65 година моћи ће у суботу од четири до седам ујутру да се снабдеју свим потребним намирницама и стварима, уместо у недељу, што је била пракса у претходне две седмице. Продавнице трговинских ланаца и мање радње отвориће врата прво за сениоре, а после тога ће наставити да раде до 12.00 за остале категорије становништва.

Ова одлука је донета како би се испоштовале најновије мере Владе, којима се забрањује кретање грађанима од 13.00 у суботу до понедељка у 5.00. Циљ нових прописа је да се смање контакти међу људима како бисмо се што пре изборили са ширењем болести ковид 19.

Трговци поручују да су спремни за ову промену и да ће њихови рафови, као и претходних дана, бити пуни. Пред викенд се увек додатно испоручује роба, јер је пракса да грађани тада више купују.

Што се тиче снабдевања старијих суграђана, у великим трговинским ланцима истичу и да посебно воде рачуна да њихове радње имају довољне количине производа које пензионери традиционално пазаре.

У маркетима широм Србије у петак су забележене веће гужве и нешто јачи интензитет потражње, али није било стампеда, као што је био случај на почетку ванредног стања. Једноставно, тако нешто више није ни могуће јер је дозвољено да у радње уђе само ограничен број потрошача. Највише су се куповале основне животне намирнице, међу којима посебно брашно, квасац, уље, воће, поврће и месо. Више се продавала и конзервирана храна. Трговци сматрају да је разлог за овакво понашање што маркети, у складу са новим мерама, неће радити у недељу. Они истичу да свих производа има довољно и да нема потребе за прављењем залиха.

Фото Н. Живановић