ПАКЕТ економских мера, чији је процењени ефекат 608,3 милијарде динара, односно 5,1 милијарду евра, за главне циљеве има очување радних места у току ванредног стања проглашеног због епидемије вируса корона и обезбеђивање ликвидности предузећима којима је у овој ситуацији отежано пословање или су доведени на руб опстанка.

Опсежне и детаљне мере државе, које је најавио председник Александар Вучић, у уторак је представио министар финансија Синиша Мали, заједно са председником ПКС Марком Чадежом.

- Србија ову кризу, са којом се суочавају све земље на свету, чека никада јача. Имамо стабилне јавне финансије, имамо новца. Највећи део терета кризе држава ће преузети на себе. Борићемо се за сваког радника. Овај пакет мера је резултат тешких реформи и храбрих мера које је започео председник Вучић као председник Владе, када је земља била на ивици банкрота - поручио је Мали.

Он је као један од показатеља колико је држава економски јака навео и меру да се свим пунолетним грађанима исплати директна помоћ од 100 евра:

ВЕЋ ПОЧЕЛИ ДА ВРАЋАЈУ РАДНИКЕ НАЈАВЉЕНА државна подршка микро и малим предузећима како би опстали после кризе изазване вирусом корона и пакет економских мера за ублажавање последица на привреду правовремене су мере, које су већ почеле да дају неке резултате - сматра председница АСНС Ранка Савић. Она је навела да је након што је председник Вучић најавио помоћ државе уследило масовно враћање радника на посао. Истиче да је држава брзо реаговала и додаје да је оваква ситуација показала да је важно да се више оријентишемо ка домаћој привреди и развоју домаћих производа.

- За то ћемо из буџета издвојити око 70 милијарди динара. То је добро за повећање потрошње, ликвидности, али и начин на који, као држава желимо да подржимо све грађане да заједно прођемо кроз све ово - рекао је Мали, наводећи да ће Влада у наредних десетак дана изаћи са процедуром за исплату, као и да ће она почети одмах након завршетак ванредног стања.

Он је објаснио да укупна финансијска инјекција коју ће држава убризгати у српску привреду како би јој помогла да преброди кризу износи 11 одсто нашег БДП и чак 50 одсто буџета за ову годину. Навео је и да поред свих ових мера, учешће нашег јавног дуга неће прећи 60 одсто БДП.

Министар финансија рекао је да је Влада добила велики број предлога привредника како им помоћи и да су сви размотрени. Подсетио је да је Влада већ донела одлуку о повећању плата здравственим радницима за 10 одсто, као и да ће 10. априла пензионери добити пуну пензију, уз 4.000 динара једнократне помоћи.

- Немате много земаља на свету, можете да их избројите на прсте једне руке, које су издвојиле оволику помоћ у односу на величину и обим своје економије. Завод за статистику изашао је управо са податком да је у Србији индустријска производња у фебруару била 7,6 одсто већа него у истом периоду прошле године.


Мали је рекао и да ће Влада у наредних 10 дана усвојити уредбу, односно правни оквир који ће омогућити спровођење предложених економских мера:

- Програм ће бити финансиран на три начина: из резерви буџета којих има довољно, из буџетских апропријација, као и на тржишту домаћег и међународног капитала. Влада остаје доследна ономе што је Вучић говорио, а то је да у јавном сектору нема смањења плата, нити отпуштања, нити смањења пензија, јер има довољно новца у буџету - навео је министар, и рекао да се размишља и да се помогне посебно најугроженијим секторима, као што су угоститељство, хотелијерство, повртарство...

Пакет економске помоћи састоји се из четири сета мера, које детаљно преносимо:


1. МЕРЕ ПОРЕСКЕ ПОЛИТИКЕ
* Одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе за приватни сектор, отплата у ратама наредне године
Сви послодавци могу да користе одлагање плаћања трошкова пореза и доприноса на зараде до почетка 2021. године, а након тога се оставља могућност даљег одлагања плаћања ових трошкова најдуже до 24 месеца без обавезе плаћања камате.
* Одлагање плаћања аконтација пореза на добит у другом кварталу
Мера има за циљ повећање ликвидности пореских обвезника путем одлагања плаћања аконтација за порез на добит за 2020. које доспевају у другом кварталу ове године. Основни услови за примену ове мере су идентични за све обвезнике пореза на добит, без обзира на њихову економску снагу.
* Ослобађање давалаца донација од плаћања ПДВ
Основни циљ ове мере је да се од плаћања ПДВ ослободе они донатори који своје производе, односно производе чијим прометом се баве, донирају установама које су непосредно укључене у активности борбе против вируса корона.
Министар финансија изјавио је да ће кроз ове три мере држава на себе преузети трошак предузећа у износу од 1,3 милијарди евра, односно 161 милијарду динара.
- Држава на себе преузима порезе и доприносе на зараде и тиме охрабрује предузећа да задрже пуну запосленост и да не отпуштају раднике.


2. ДИРЕКТНА ПОМОЋ ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ
* Уплата помоћи предузетницима, микро, малим и средњим предузећима у висини три минималца


Како је објаснио министар финансија, сваком запосленом у тим предузећима држава ће уплатити директно на рачун нешто више од 90.000 динара, односно 750 евра:
- У групи микро, малих и средњих предузећа и предузетника ради 900.000 људи. То су и пекари, кројачи, фризери, таксисти, и све занатлије, сви они који су највише и најтеже погођени овом кризом, управо њима држава излази са понудом да уплати три минималне зараде у периоду трајања ванредног стања, а не за период мањи од три месеца. Прве исплате почеће половином маја, и то не одједном, како бисмо спречили злоупотребе, да се не би дешавало да послодавци, када добију новац, отпусте раднике.
СПРЕЧЕН РАСТ ЦЕНА ВЛАДА Србије је од избијања епидемије вирусом корона усвојила низ важних мера, међу којима је и ограничење висина цена и маржи за основне животне намирнице, заштитне опреме, као и малопродајне цене заштитних средстава, како би се спречили поремећаји на тржишту и омогућило редовно снабдевање грађана. Такође, извоз основних производа битних за становништво (семе, уље, квасац, сапуни, детерџенти, дезинфектанти, асепсол, алкохол, заштитна опрема) привремено је забрањен.

* Великим предузећима уплата помоћи у висини 50 одсто нето минималне зараде, за време трајања ванредног стања, за запослене којима је решењем утврђен престанак рада

- Зашто 50 одсто? Због тога што по Закону о раду када добијете у великим предузећима решење о престанку рада, послодавац има обавезу исплате 60 одсто просека бруто зараде у протеклих 12 месеци - објаснио је Мали.
Овом мером, послодавци се у довољној мери стимулишу да одрже постојећи ниво запослености.


3. ОЧУВАЊЕ ЛИКВИДНОСТИ У ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ
* Финансијска подршка привреди преко Фонда за развој.
Програм обухвата 200 милиона евра кредита за одржавање ликвидности и обртних средстава за компаније из сегмента предузетника, микро, малих и средњих привредних субјеката, пољопривредних газдинстава и задруга који су регистровани у релевантном регистру преко Фонда за развој.

* Гарантна шема за подршку привреди
Предвиђене су две милијарде евра за кредите за одржавање ликвидности и обртних средстава за компаније из сегмента предузетника, микро, малих и средњих привредних субјеката, као и пољопривредних газдинстава преко комерцијалних банака које послују у нашој земљи.


4. ОСТАЛЕ МЕРЕ
* Мораторијум на исплату дивиденди до краја године, осим за јавна предузећа.
* Уплата директне помоћи од 100 евра, у динарској противвредности, свим пунолетним грађанима.НЕМА НОВЦА ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ОТПУШТАЛИ

У ПАКЕТУ економских мера јасно је дефинисано и ко неће моћи да рачуна на помоћ државе. Први су они који су током ванредног стања умањили број запослених за више од 10 одсто, не рачунајући запослене на одређено време којима уговор истиче током ванредног стања. Други су привредни субјекти који су пивремено прекинули пословање пре проглашења ванредног стања, односно пре 15. марта.