Министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж представили су данас пакет економских мера за ублажавање последица коронавируса.

Према речима Малог, на њему је рађено десетак дана и вредност овог пакета мера износи 5,1 милијарду евра.


Овај пакет најавио је пре неколико дана председник Србије Александар Вучић, указујући на неке од мера, међу којима је плаћање минималца за запосленима у малим и средњим предузећима, помоћ грађанима у износу од 100 евра.


- Ми смо на програму ових мера радили протеклих 10 дана. Нисмо желели са овим програмом изађемо брзо, сачекали смо какве су последице ове кризе са којојм се суочавамо - рекао је министар Мали.

Мали је рекао да мере имају два циља. - Очување стабилне економске ситуације и очување малих предузећа у приватном сектору - рекао је он. Навео је да је Влада Републик Србије добила помоћ од предузетника и стручњака како помоћи економији Србије и оне су увршетене, како каже, у ове мере Владе Србије и Народне банке Србије.


Пакет подразумева четири сета мера: мере пореске политике, директну помоћ приватном сектору, мере очувања ликвидности, као и остале мере.


Влада Србије ће у наредних 10 дана усвојити уредбу, односно правни оквир који ће омогућити спровођење економских мера за подизање српске привреде, најавио је министар финансија Синиша Мали и нагласио да се тај програм неће примењивати на предузећа која су од почетак ванредног стања смањила за више од 10 одсто број радника.


"Више пута смо апеловали и молили привреднике да не отпуштају своје запослене", рекао Мали.


Каже да ће најављени програм бити финансиран на три начина: из резерви буџета којих има довољно, из буџeтскихапропријација, као и на тржиштудомаћег и међународногкапитала.


Влада остаје доследна ономе што је председник Вучић говорио, а то је да у јавном сектору нема смањења плата, нити оптуштања нити смањења пензија, јер има довљно новца у буџету, навео је министар.


Пензије су сигурне, поручио је Мали.


Такође, истиче да ће се влада трудити да поштујесве обавезе које има према приватном сектору.


Каже да се се посебна група у влади бави корпоративним обвезницима за велика предузећа која могу да рачунају на тај вид подршке како би обезбедила не само ликвидност већ и нови капитал.


Најавио је да се размишља и да се помогне посебно најугроженијим секторима као што су угоститељство, хотелијество, поврстарство и другим.