Британска агенција Ројтерс известила је данас о програму мера за опоравак српске привреде које је најавио председник Србије Александар Вучић.

Агенција преноси да је Вучић рекао да је Србија планира да понуди око пет милијарди евра у позајмницама и субвенцијама за помоћ предузећима, погођеним корона вирусом, као и да се размишља да сви пунолетни грађани Србије добију на поклон по 100 евра.

Прочитајте још: Председник најавио економску меру помоћи привреди: Шта значи концепт "новац из хеликоптера"?


Ројтерс процењује да би такав програм опоравка довео до повећања дефицита ове године, уз констатацију да би тај дефицит био покривен из финансијских резерви и преко позајмица.

Агенција наводи, не прецизирајући извор, да су девизне резерве Србије у фебруару биле 13,458 милијарди евра, а месец дана раније 13.694 милијарде евра.

Ројтерс истиче и да је агенција Фич Рејтингс прошле недеље потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ са стабилним изгледом за даље побољшање, упркос кризи изазваној вирусом корона.

Оцењује и да српска економија неће остварити циљани раст од четири одсто за 2020. годину и да ће се суочити са рецесијом, али наводи да је Вучић рекао да би Србија требало да се опорави 2021. године.

Агенција наводи да се очекује да локалне банке, како би помогле у опоравку, "убаце" око две милијарде евра у фонд, за који би држава осигурала додатних 1,25 милијарди евра у гаранцијама, док би Фонд за развој Србије требало да дода још 200 милиона евра.

Подсећа и да је 13 особа преминуло у Србији од последица корона вируса, а да је њих 741 заражено, као и да је Србија увела "строге мере" због епидемије корона вируса.