Председник Србије Александар Вучић је емисији "Прва тема" рекао да ће Србија донети нове економске мере због епидемије које је изазвао вирус корона.

- Мање се плашим за еконосмке мере, него за животе наших грађана - рекао је Вучић. -

Он је истакао да ће држава помоћи да се радници не оптуштају и да ће стимулисати предузетнике у нашој земљи да то не чине.

(УЖИВО) Вучић гост у емисији "Прва тема": "Полицијски час од 24 сата биће уведен следеће недеље, ако људи наставе да не поштују мере, припремамо се за 20.000 пацијената"

- Сви предузетници, микро и мала предузећа. За све те фирме, за три месеца, макар и не трајала та три месеца, платићемо минималац сваком предузетнику, обућару, пекару, таксисти, фризеру. Свима ћемо дати минималац. Од нас ће имати фризер по 750 евра, на три месеца. Радили, не радили, платићемо им! Дајемо као да падају са неба, да им покријемо неликвидност, да могу после несметано да наставе да раде кад све прође. То ће нас коштати 700 милиона евра!

Председник Србије је обећао да ће сваком грађанину, није битно да ли је запослен или не, добити од државе по 100 евра.

- Србија има новца. Имамо 10 тона злата, и још нешто напољу. За шта ћемо имати пара? Имамо више него други, јер нисам дао да се повећају плате до максимума, нисам се додворавао пре избора. Иако је рекла Унија, али и ММФ да се заборави на јавни дуг. Али ми нећемо то да занемаримо, а јавни дуг не сме да пређе 60 одсто. Кад сам постао премијер био је 78. Три начина финансирања: Један су бужетске резерве? Подижемо медицинарима плате, а не смањујемо у јавном сектору. Увек држимо у резерви, јер размишљамо о будућности. Други је задуживање на домаћем, а треће на међународном тржишту.

- Имамо три начина финансирања у будућности - унутрашње буџетске резерве, задуживање на унутрашњем тржишту хартија од вредности, као и задуживање на међународном тржишти капитала - објаснио је.

- Ми смо нашли још пара. Размишљамо да сваком пунолетном грађанину Србије дамо по 100 евар поклон да појачамо потрошњу. То јесте бацање у бунар, али ће добро доћи људима који су сиромашни", рекао је Вучић и објаснио да је за то потребно 520 милиона евра.

ЛАКШЕ НАМ ЈЕ НЕГО ТРАМПУ

- Ми бринемо за економију, али много више за животе људи. Нама је лакша ситуација него Доналду Трампу на пример. Нисам растрзан као Трамп, немам проблем који има он. Немачка ће имати минус пет или минус шест пад економије, а ми ћемо имати дупло мањи пад, а до краја године трудићемо се да будемо на нули. "Фич" је већ потврдио кредитни рејтинг Србије. Ми имамо више пара него други.