НАЈСТАРИЈИ грађани пазарили су у недељу ујутру од четири до седам сати у 3.000 продавница које су биле отворене за њих широм Србије, 800 више него претходног викенда. Трговци истичу да су им продајни објекти одлично снабдевени и да су пуни рафови дочекали пензионере. Старији грађани су највише пазарили основне животне намирнице, а највећа потражња је била за брашном, квасцем, воћем, поврћем и месом.
Негде су забележене веће гужве него претходне седмице, док је на неким локацијама било мање купаца. Били су дисциплиновани, поштовали су прописани размак и стрпљиво чекали у реду.

Многи су долазили са заштитном опремом, али су на улазу у продавнице, као и прошле недеље, добијали маске и рукавице. Пензионери кажу да су веома задовољни и да су купили све што су планирали.

- Верујте, ово нам много значи - објашњава нам један пензионерски брачни пар.
- Не само зато што можемо да се снабдемо, него и зато што смо мало протегли ноге.
Милорад, који се ближи деветој деценији, каже да не воли да оптерећује друге да купују за њега јер је још виталан. Иначе је, како наводи, раноранилац и ово време му баш одговора.

Најстарији у граду на Ибру имали су прилику да пазаре у 17 маркета. Краљевачки пензионери су стрпљиво чекали на прописаном растојању, носећи заштитне маске и рукавице и пре него што су маркети у заказано време отворили своја врата.
- Као и прошле недеље купујем само оно најнеопходније, мало више воћа, минералну воду и средства за личну хигијену - каже Марица Ристановић. - Комшије ме редовно обилазе и питају да ли ми треба нешто, али сам овако хтела бар неколико дана да их растеретим.

Слично говори и њен суграђанин Веселин Богојевић, који није пропустио прилику и да похвали трговце, али и да се захвали свима који се брину о пензионерима у овим тешким временима.

- Поштујем све наредбе и мере и то морамо сви да радимо, иначе неће бити добро - поручује Веселин.

- Продавница је добро снабдевена, купио сам мало више сувомесних производа и оне намирнице које могу дуже да стоје.
Пензионере у куповини обишао је и градоначелник Краљева Предраг Терзић, који је нагласио да је веома важно да сви заједно учествујемо у борби против ширења вируса тако што ћемо се стриктно придржавати упутстава струке.

- Наши најстарији суграђани су свесни да морају остати у својим домовима и да су све прописане мере за њихово и за добро свих грађана Србије - рекао је Терзић. - Видим да су задовољни што им је омогућена куповина и што су рафови у радњама пуни.
Пензионери у Срему искористили су прилику и пазарили су у Сремској Митровици, Инђији, Старој Пазови, Шиду, Пећинцима.

- Било је слично као и прошле недеље - каже председник општине Рума Слађан Манчић.

- И у свим селима су биле отворене одређене продавнице, како би и они могли да набаве намирнице.

Он је најстаријима понудио услуге општинског контакт-центра и обавестио их о детаљима општинске акције поделе прехрамбених и хемијских пакета.

- Ми смо до сада поделили више од 1.600 пакета помоћи, а очекујем да ћемо сада достићи и бројку од 2.500 - каже Манчић. - Народ све више схвата озбиљност ситуације и одговорније се понаша, мање је људи на улицама, а најстарији поштују забрану кретања.
Око 2.400 Ваљеваца, старијих од 65 година, било је у набавци у десетак трговина у граду на Колубари, које су одређене за њихово снабдевање. Они су поштовали мере које се односе на прописани размак између две особе и препоручен број купаца у трговини у исто време. Ваљевске продавнице су добро снабдевене свим намирницама и кућним потрепштинама.

У Смедереву је, како наводе трговци, ове недеље било приметно мање најстаријих него претходне. По свему судећи, пензионери су послушали савет лекара и надлежних да у продавницу иду само уколико је то неопходно. Највише су куповали основне животне намирнице: брашно, шећер, уље, воће и поврће. Није било редова испред продавница, као прошле седмице. Сви су, углавном, имали заштитне маске и поштовали су прописану процедуру, а полиција се старала о реду и безбедности.


За снабдевање сениора ове недеље у Лесковцу је било отворено 75 продавница. Најстарији Лесковчани пазарили су углавном основне животне намирнице - млеко и млечне производе, а најтраженији је био свежи и суви квасац. За њих су дежурале и четири апотеке у градском језгру и једна у Грделици, а пензионери су највише куповали дезинфекциона средства. Запослени у трговинама водили су рачуна о броју купаца у продавницама, а испред њих најстарији су чекали у редовима са довољним међусобним растојањем.

ЈАГОДИНЦЕ ВОЗЕ ТАКСИСТИ

ГРАДСКА управа Јагодине обезбедила је, као и прошле недеље, бесплатан такси превоз за најстарије суграђане како би лакше пренели намирнице. Директорка Центра за социјални рад у том граду Бисерка Јаковљевић истакла је да су пензионери били дисциплиновани и да је све протекло у најбољем реду.

- Од почетка ванредног стања Град Јагодина поделио је око 3.000 прехрамбених и хигијенских пакета - рекла је Јаковљевићева. - Ова акција се наставља од данас.
Она је истакла да се редовно дезинфикују градске и сеоске средине и поштују све мере надлежних државних органа.З. Г.