ПРОИЗВОЂАЧИ млека у Србији ових дана били су непријатно изненађени одлуком појединих млекара да од понедељка смање откуп и снизе цену за осам динара! На сву срећу, реч је о појединим малим млекарама, за које стручњаци тврде, да су иначе биле неодрживе. Ипак, млекари у Србији огорчени су, јер ће бити приморани да продају литар млека, појединим млекарама, за читавих 16 динара по литри, јер су им ти исти, до сада плаћали тек 24 динара. Очигледно им је и то било много.


Како је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, потврдио, за "Новости", реч је о малим млекарама и надлежни у министарству проверавају ко је све то од њих урадио.


- Ове млекаре су углавном опслуживале ресторане, а ниједна велика млекара у Србији неће спустити цену - рекао нам је Недимовић. - Тржишна инспекција ће проверити све и држава ће реаговати.


У компанији "Имлек" рекли су нам да они неће спуштати откупну цену млека својим фармерима, а неће ни смањивати откупне количине. И друге, веће, млекаре су нам потврдиле да не планирају смањење откупне цене млека.


- Нама засада нико ништа није најавио и читав откуп и плаћање иде као и раније - испричао нам је Горан Ћирић, млекар из Панчева. - Мислим и да не смеју сада да смањују цену, колико ми је познато. Млеко продајемо млекари "Панчево" и они нам за прву класу плаћају 34 динара по литру.

Фото: Н. Живановић


Продаја млека је последњих две недеље повећана за неких 136 одсто у односу на регуларан период. Зато је многе и зачудила одлука да се откупна цена млека смањи.


- Свуда где је одржива производња, па било код прерађивача или произвођача, цена млека се неће мењати, јер се види да такви опстају - каже Васа Џингурски, председник Удружења произвођача млека Србије. - Сада ће се видети ко заправо може у стварности да ради, а ко не. А, то што спуштају цену млека, нека им је на част. Нехумано је и сурово сада то радити, као и отпуштање радника. Мислим да је реч о малом броју млекара, које су свакако неодрживе. Такве млекаре немају, нити су имале неке дугорочне планове.


НЕ КОМЕНТАРИШУ СМАЊЕЊЕ

ФИРМА "Агро Маја" из Ваљева је међу онима који су смањили откупну ц ну млека за осам динара. Њихово писмо кооперантима, врлобрзо је постало видљиво на друштвеним мрежама, чиме је изазвало незадовољство многих пољопривредника и сточара у Србији. Како се наводи у њиховом писму, тренутну цену млека ће од прве следеће исплате снизити за осам динара. Како смо сазнали, они су литар млека, иначе, плаћали 24 динара по литру. У"Агро Маји" у четвртак нису хтели ово да коментаришу.