КАФЕ ће на српском тржишту бити довољно у наредном периоду. Упркос спекулацијама да би могло да дође до несташице, у овом тренутку не постоји проблем са снабдевањем сировинама, осим мањих застоја на границама. Ово, у разговору за "Новости", каже Синиша Даничић, генерални директор једне од највећих компанија за прераду и паковање кафе у Србији. Он истиче да тренутно имају довољно залиха и да не очекују потешкоће. Та компанија на тржиште Србије годишње испоручује између 6.000 и 7.000 тона тог артикла.


Да ли ће раст цена сирове кафе на светским берзама утицати на поскупљење популарног производа на нашем тржишту зависи од кретања валута. Трговина овом сировином обавља се у америчким доларима.


- Берзе су већ одреаговале на нову ситуацију скоком цена сирове кафе - објашњава Даничић. - С друге стране, долар је знатно ојачао у односу на остале валуте. Према динару је, у последње две недеље, порастао шест одсто. Кретање валута је оно што не можемо да предвидимо у овом тренутку.


"Блумберг" је недавно објавио да се неки од највећих светских трговаца кафом припремају за проблеме у ланцу снабдевања, јер пандемија вируса корона ствара ризик од затварања лука и осталих транспортних путева. Министар трговине Расим Љајић је казао да ће "сигурно долазити до успорених испорука кафе због транспорта, али да не очекује несташицу". Из трговинских ланаца поручују да нема тешкоћа у набавци кафе и да имају довољне количине тог артикла.


- Засада се снабдевање сировом кафом одвија несметано - наглашава Даничић. - До евентуалних проблема би могло да дође у транспорту и логистици. Постојале су одређене најаве да ће неке луке у Бразилу бити затворене, срећом, то се није догодило.


У Хондурасу је, како наводи, затворен пут до луке и фармери нису у могућности да довезу кафу до брода. Он истиче да врло пажљиво прате ситуацију и праве планове за решавање свих потенцијалних тешкоћа у пословању.