Безбедни сви водоводи, железара, војска: Производња биоцида у Крушевцу у два погона

С. БАБОВИЋ

26. 03. 2020. у 20:19

Безбедни сви водоводи, железара, војска: Производња биоцида у Крушевцу у два погона

Фото С. Бабовић

Крушевац у време епидемије КОВИД- 19 постао “престоница” производње натријум- хипохлорита: испоруке за целу Србију

КРУШЕВАЦ - БИВША Хемијска индустрија “Жупа”, данас БИН комерц у Крушевцу производи 15 тона натријум хиплохлорита дневно, а производња коцентрата неопходног у епидемији корона вируса у исто време почела је и у Фабрици воде Мајдево.Прва тура дезинфекционог средства данас је кренула пут Ваљева, који је један од најпогођенијихградова вирусом КОВИД- 19.


- Сталнапризводња натријум хиплохлорита настављена је у БИН комерцу, а ми смо купили уређај за производњу дезинфекционог концетрата у Фабрици за прераду воде Мајдево, која је почела да се дистрибуира данас већ на више пунктова у граду- предочава за “Новости” Братислав Гашић, директор БИА, службе која у ванредном стању помаже штабовима за ванредне ситуације у Србији.- Град је ставио сопствену производњу на располагање другим градовима у Србији и већ постоје остварени контакти са челницима локалних самоуправа по овом питању.


У БИН комерцу напомињу да дневна производња од 15 тона, подразумева концетрацију од око 15 посто, што практично значи да се само у току једног дана добије 300 тона дезинфекционог средства.


- Наставићемоистом динамиком рада, услед ванредног стања, и то ће бити сасвим довољно и за српске водоводе, Железару, на десетине јавних предузећа са којима сарађујемо у земљи, београдски водовод, који, на пример од нас на годишњем нивоу узима 300 тона течног хлора, односно 450 тона натријум хипохлорита- напомиње Бојан Цветковић, заступник крушевачког огранка БИН комерца, фабрике која упошљава 100 радника.


У исто време, натријум хипохлорит убрзано се производи у Фабрици за прераду воде Мајдево. Уређај, који је купио Штаб за ванредне ситуације има могућност да производи 100 литара дезинфекционог раствора од један посто на сат, што представља 2.400 литара раствора на дневном нивоу.Дневно се преради 100 килограма соли, а у крушевачки водовод, који је за ове намене добио тону соли, стигло је додатних 20 тона, што је довољно за призводњу натријум хипохлорита у наредних седам месеци.


КРУШЕВАЦ ЧИСТИ СВЕ ЗГРАДЕ!


РАДНИЦИ ЈКП ће од сутра, једном недељно дезинфиковати све зграде у Крушевцу, од подрума до поткровља.Дезинфиковаће се и зелене пијаце, пре и почетка рада, а одлучено је да ће радити само три пута у недељи(четвртком, петком и суботом)од 7 до 15 сати. Комуналци већ три пута дневно чисте Општу болницу, Дом здравља и све здравствене амбуланте у граду и околини, као и све градске и сеоске улице.


ПОЧЕЛО ПОСТАВЉАЊЕ РЕЗЕРВОАРА


ПРВИХ 10 контејнера са раствореним натријум хипохлоритом произведеним у Фабрици за прераду воде у Мајдеву, постављени су дана на више пунктова у граду, а очекује се постављање још 190 тзв.”резервовар” у укупно 101 насеља у граду и околини. Надлежни апелују на Крушевљане да стварање залиха дезинфекционог средства за руке и радне површине није потребно, јер ће се резервоари свакодневно допуњавати.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације