Српски бизнисмени прискочили у помоћ: Нуде хотеле, купују респираторе, шаљу робу и новац, а неки хране целе клинике

Е. В. Н.

четвртак, 26. 03. 2020. у 15:20

Српски бизнисмени прискочили у помоћ: Нуде хотеле, купују респираторе, шаљу робу и новац, а неки хране целе клинике

Depositphotos

"Делта" храни три клинике до краја епидемије. "МК група", уз хотел, купила 10 апарата.

МНОГИ српски бизнисмени, али и мали привредници прискочили су држави у помоћ. Неки уступају хотеле, други нуде новац за респираторе, шаљу помоћ у новцу и намирницама за најугроженије. Међу првима који су подршку понудили су Миодраг Костић, председник "МК групе"", али и Мирослав Мишковић, председник "Делта холдинга", Мирољуб Алексић, председник "Алко групе", Андреј Јовановић испред "Имлека" и Директне банке, али и многи други.

Компанија "Делта" даје оброке за медицинаре клинике "Драгиша Мишовић", и за Инфективну и Пулмолошку клинику у КЦС до краја ванредног стања. Донацијом од скоро шест милиона динара Институту за вирусологију "Торлак", "МК група" је прва компанија која је упутила новчану помоћ, а и њихова АИК банка је обезбедила скоро 28 милиона динара за набавку 10 респиратора. Уступили су и хотел у Новом Саду.

Прочитајте још: Потпуно су здрави, а провешће 15 дана у изолацији: Двадесеторо радника обреновачког "Водовода" не иде кући, већ "чува" воду


Комапија "ПИК Бечеј" је Општини Бечеј уплатила новац за набавку медицинске опреме и хуманитарне пакете. Хотел "Шератон" у Новом Саду је донирао и доставио храну Дечијој боници у Новом Саду.

- Понудили смо хотел "Мастер" у Новом Саду - казао је Мирољуб Алексић, председник "Алко групе". - Дали смо и помоћ у роби за прављење пакета помоћи пензионерима у Београду.

Директна банка и "Имлек", чији је власник и сувласник Андреј Јовановић, дали су новац за набавку 10 респиратора. Компанија "Мона" уступила је држави све своје хотеле у Београду, на Златибору и Јавору. Уз то, фабрике ове домаће компаније сада само шију маске за здравствене раднике.

И власник ХТД "Шумарице" Миленко Марјановић понудио је држави на располагање два хотела, "Зеленгора" и "Шумарице", са укупно 150 соба, за смештај медицинског особља и болесника који нису заражени вирусом корона.

Александар Вучић јавно се захвалио донаторима, а у "Максими" из Лучана, кажу да су остали затечени када их је председник поменуо.

- Уплатили смо три милиона динара на наменски рачун за куповину респиратора, то нам је био једини циљ, и ништа више. Ипак, када смо сутрадан чули да се јављају многе фирме да помогну, јер смо послужили као пример, било нам је драго - кажу власници породичне фирме - браћа Срђан и Душан Јанковић. - Желели смо да све то прође без икакве медијске буке.

Душанова супруга Марија Тајсић сматра да у овом тренутку не треба ни питати да ли некоме треба помоћ, већ треба да свако уради колико може.

- Сигурна сам да старијем комшији сигурно треба хлеб, зато му оставите на брави од улазних врата, не питајте да ли му треба, сигурно је да му треба - рекла нам је Марија. - Нама је добављач из Краљева, који годинама шије за нас радна одела, послао 200 заштитних маски и није тражио да му платимо. О томе причам...

"Максима", поред 205 запослених у Лучанима, има и троје радника у Хрватској. Погодила их је и страхота које су њихове колеге преживеле услед стравичног земљотреса који је погодио Загреб.

- Поручили смо им да направе попис шта треба донирати за обнову појединих зграда. Тако смо одлучили да у Хрватску пошаљемо шлепер материјала, са око 24 тона робе - казала нам је Марија. - Данас се много користе речи друштвено одговорна фирма, а, нажалост, више је користе демагози, а мање они људи од дела.

СОЛИДАРНО И ОДГОВОРНО

УНИKА осигурање донирало је пет милиона динара за набавку респиратора и друге неопходне медицинске опреме.

- Одговорност и солидарност су нам најпотребнији у овим тешким тренуцима, па смо целокупно пословање подредили борби против ширења и последица епидемије вируса - рекла је Гордана Букумирић, председница ИО УНИКА осигурања. - Помоћ здравству превазилази оквире корпоративне друштвене одговорности и представља још један вид нашег доприноса у заједничкој борби против епидемије.

ПРИВРЕДНИЦИ СЛЕДЕ ПРИМЕР

ДИРЕКТОР Регионалне привредне коморе у Краљеву Звонко Туфегџић потврдио је да су пример "Максиме" следиле и остале бројне фирме из овог дела Србије.

- Јављају се многа предузећа. Сви они који су у могућности ће помоћи, препознали су солидарност у овим тешким временима. Морамо ову муку која нас је све снашла да поделимо - рекао је Туфегџић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

LESA

26.03.2020. 18:14

Svaka njima cast , odvojiti toliki novac ali svatite respipatora novih nema , proiyvodnja je u Italiji, koriste se postojeci uredjaji..