У Сенти брашно праве у четири смене, имамо га и за помоћ другим земљама

Ј. ЛЕМАЈИЋ

четвртак, 26. 03. 2020. у 11:00

У Сенти брашно праве у четири смене, имамо га и за помоћ другим земљама

Брашно на траци "Житопромета"

У фабрикама "Житопромет" и "Биоспрингер" производња не стаје, "Биоспрингер" увећао производњу квасца за чак 450 одсто
ДОМАЋИЦЕ широм Србије не треба да брину - брашна и квасца ће бити довољно за све потрошаче! У фабрикама "Житопромет" и "Биоспрингер" у Сенти ових дана производња не стаје, како би рафови у продавницама широм Србије, али и региона, били напуњени брашном и квасцем.

У "Житопромету" 160 радника ради у четири смене, седам дана у недељи, а из ове фабрике дневно изађе око 110 тона брашна бренда "сентела".

- На удару смо због непотребно велике потражње за брашном, као што је то случај и са шећером, уљем и другим прехрамбеним производима. Кажем да је непотребно, јер ми брашна имамо довољно и у виду сировина и готових производа - поручује Предраг Ђуровић, директор "Житопромета". - У нашим погонима у јануару смо имплементирали нову машину за паковање килског брашна и у пуном капацитету радимо већ месец дана. У реалним условима то је и више него довољно.

Из ове сенћанске фабрике током прошле године изашло је укупно 14.000 тона килског брашна. Само у марту, који још није готов, Сенћани су тржишту испоручили више од две хиљаде тона.

ИМАМО И ЗА ДРУГЕ ДИРЕКТОР "Житопромета" апелује на грађане да не праве залихе и истиче да ова копманија има довољно магацинског простора и капацитета да управља робом:
- Роба свакодневно одлази у трговинске ланце и не видим ниједан разлог да неко брине да ће у овим условима остати гладан. Прехрамбена индустрија може да одговори овим захтевима, и то не само у нашој земљи, него можемо да будемо солидарни и да помогнемо земљама у региону.

- То значи да ћемо март завршити са око три хиљаде тона, а ако узмемо да је већа потражња била већ и у јануару и фебруару, када смо испоручили 2.500 тона, врло брзо ћемо остварити половину прошлогодишње продаје килског брашна - додаје Ђуровић. - Сировина за рад имамо довољно до жетве, а и после ње. Без обзира на све, жетва се очекује за око три и по месеца, када стиже нова количина пшенице, која по очекивањима неће бити мала, и зато не очекујемо никакве промене које би могле да угрозе наш рад и снабдевање тржишта.

У "Житопромету" се на три линије свакодневно производи и 36 тона суве тестенине, који се одмах испоручују тржишту, јер је притисак и на ове намирнице изузетно велики.

И фабрика за производњу квасца "Биоспрингер" почела је да ради пуним капацитетом, тако да ће производња квасца у малим паковањима бити увећана за 450 одсто, а производња у паковањима од 500 грама за пекаре за 100 одсто.

- План је да достигнемо месечну производњу од 900 тона квасца, а то је четири пута више у односу на досадашњу - кажу у компанији "Биоспрингер".


ЖИЛА КУЦАВИЦА

ОВА ванредна ситуација је показала да су пољопривреда и на њу наслоњена прехрамбена индустрија врло жилаве привредне гране и представљају будућност за све нас - сматра Ђуровић. - Сада се види колико је важно да држава буде независна у прехрамбеном смислу, да може да обезбеди сигурност свом становништву. Тада не зависи ни од увоза, ни од туђе помоћи. То је охрабрујуће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Anja

26.03.2020. 18:01

One drzave koje non stop pljuju po Srbiji ne treba da dobiju nista od nas pa ni brasno, pogotovu ne Milo.