ЈЕДАН трговински ланац ограничио је куповину црног лука по потрошачу на 2,5 килограма. Како "Новости" сазнају, овог артикла ће бити довољно за наше грађане, јер се производи у Србији. Може се десити да га тренутно нема на рафовима у неким радњама, али само због времена које је потребно да би се допремио из магацина.

Како "Новости" сазнају, до повећане потражње у великим трговинским ланцима за црним и белим луком дошло је због затварања зелених и кванташких пијаца широм Србије. Сада се ту набавља роба за мање продавнице.

- Мали трговци су сада похрлили у хипермаркете да би снабдели своје радње - наводи наш извор.

Међутим, трговци очекују тешкоће у снабдевању белим луком који на наше тржиште стиже из увоза, али наглашавају да ће се наћи решење. Познаваоци прилика објашњавају за наш лист да не постоји проблем са недостатком ове робе у свету, него са набавком која је отежана због кризе.

- Том намирницом се и Србија и друге државе снабдевају из Кине - наводи наш саговорник. - Проблем је транспорт и траже се алтернативе. Египат је велики произвођач белог лука и очекује се да ће се снабдевање наставити са тог тржишта. Било би нам много лакше да лук можемо да набављамо из Немачке, али су они донели одлуку о забрани извоза тог артикла.