ПРОЛЕЋНА сетва у Србији се захуктава, а како је за "Новости" потврдио Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, сви ратари ће моћи, уз посебну дозволу, на њиве и после полицијског часа. Потребно је да се прилагођавају времену, али их нико неће ухапсити уколико их затекне у трактору да се враћају са ораница.

Највећи део пољопривредника већ је спремило гориво, семе и ђубриво, па не би требало да буде већих проблема. Сетва кукуруза је у току, а како је објаснио министар Недимовић, треба живети и после короне.

Према речима Вукосава Саковића, председника Фонда "Жито Србије", њихова идеја јесте била да пољопривредници буду на њивама од пет часова ујутру до осам сати увече. Треба посејати два милиона хектара.

- Већ је почела сетва шећерне репе, а остале житарице иду нешто касније, да се земља мало угреје - објашњава Саковић. - Реално је да то све почне негде у априлу. Иначе, засада пшеница добро изгледа на пољима. Пољопривредници ће морати да поведу рачуна о неопходној заштити, ако се појаве болести и штеточине.

Када је реч о залихама брашна, уља, млека, меса и месних прерађевина, засада има свега довољно и производња несметано иде. Да има довољно брашна, потврдио нам је и Саковић. Како је рекао, брашна и пшенице има довољно за годину дана, уз извоз.

Да би могли да раде и добију дозволу, морају да се јаве свом одсеку, односно округу, за који се тражи дозвола за кретање. У наведеној пријави потребно је навести име и презиме лица, број личне карте и адресу које ће се кретати, број пољопривредног газдинства, локацију где ће се спроводити агротехничке мере, као и време и дан када ће бити спроведене мере.

Пољопривредници који буду морали да се због рада на њивама крећу током полицијског часа дужни су да поднесу захтев за одобрење кретања Управи за заштиту биља путем електронског захтева који је доступан на интернету адресиhttp://agromere.registar-uzb.rs/. У наведеној пријави потребно је навести име и презиме лица, број личне карте и адресу са које ће се кретати у периоду од 17 до 5 часова, број пољопривредног газдинства (БПГ), локацију где ће се спроводити агротехничке мере, као и време и дан када ће оне бити спроведене. Дозвола кретања ће важити само за наведени дан. Рок за одговор на поднети захтев је до 48 часова. Сточари су дужни да захтев за одобрење кретања поднесу на интернет-адресу http://stocarstvo.registar-uzb.rs/.

ПРОИЗВОДЊА КВАСЦА

ПРОИЗВОДЊА квасца је почела и требало би да га буде у радњама, већ у уторак или среду. Према речима Недимовића, фабрика у Сенти, у недељу је покренула производњу квасца. Суви остали квасац, треба да буде испоручен трговинским ланцима.
Иначе, министарство пољопривреде, предложиће забрану извоза квасца, како би се снабделе све продавнице у нашој земљи.