Радно време трговина биће скраћено, ограничења за набавку маски, рукавица и дезинфекционих средстава: Економске мере у борби против вируса корона

Е. Е. Р.

среда, 18. 03. 2020. у 11:00

Радно време трговина биће скраћено, ограничења за набавку маски, рукавица и дезинфекционих средстава: Економске мере у борби против вируса корона

Фото Д. Миладиновић

Министар Расим Љајић каже да неће бити ограничена набавка животних намирница, али најављује промене у снабдевању

КУПОВИНА основних животних намирница засад се неће званично ограничавати уредбом. Постоји могућност да се донесе препорука да радно време продавница буде скраћено. Ово је у уторак, за "Новости", потврдио министар трговине Расим Љајић, истичући да има довољно све прехрамбене робе.

Прочитајте још: Вучић и Брнабић се обраћају нацији: Забрањено свим лицима старијим од 65 година да излазе на улицу од сутра, а од 20 часова полицијски час који важи за све

- Ситуација се прати и засад нема потребе да се ограничава куповина основних животних намирница, нити би то било могуће, с обзиром на то да неко може да оде у више радњи да пазари - објаснио је Љајић. - Постоје ограничења за куповину маски, рукавица и осталих дезинфекционих средстава, али за намирнице, засад, нема потребе да се то ради.

Говорећи о могућности да се скрати радно време продавница, министар је казао да постоје неке идеје, али је то на локалним самоуправама.

- Ипак, засад се још ништа не зна и ситуација се прати из дана у дан - нагласио је Љајић. - Можда ће бити донета препорука да се скрати радно време радњи.

Неки трговински ланци су то сами урадили. Обавештавају потрошаче да је то учињено у намери да осигурају највиши ниво хигијене у својим објектима и моле грађане за разумевање.

Прочитајте још: Расте број заражених корона вирусом у Србији: Још седам нових случајева, укупно 72 оболела

Раније је министар рекао да процес рада у трговинама, апотекама и супермаркетима мора да буде прилагођен ванредном стању, односно да у објекту не буде више од укупно 50 људи са свим запосленима. Додао је да ће то контролисати надлежне инспекције и полиција.

Као што су "Новости" већ писале, у већину апотека сада потрошачи могу да уђу само према прописаној процедури. Обично само неколико људи истовремено на довољној међусобној удаљености, док остали чекају напољу у реду, по двоје. На готово свакој апотеци потрошаче дочекују залепљени натписи: "Немамо алкохол, асепсол, маске, антибактеријске марамице, дензифекционе гелове".

БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА ЗА МУШТЕРИЈЕ

ЗАСАД трговци нису увели никаква посебна правила за улазак у њихове продајне објекте. Поједини су истакли упутство о начину за одржавање хигијене и молбу да грађани који имају респираторне инфекције не улазе. Неке парфимерије имају истакнуту молбу да "потрошачи ради своје безбедности не користе самостално тестере, већ да се обрате малопродајном особљу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације