Мали: Апсолутно смо ликвидни, нема проблема за плате и пензије

Танјуг

12. 03. 2020. у 14:17

Мали: Апсолутно смо ликвидни, нема проблема за плате и пензије

Фото: Танјуг/ Т. Валић

Министар финансија Синиша Мали истакао је данас, поводом ситуације у вези са вирусом корона, да је држава апсолутно ликвидна, стабилна и да има довољно новца за исплату плата и пензија

БЕОГРАД - Министар финансија Синиша Мали истакао је данас, поводом ситуације у вези са вирусом корона, да је држава апсолутно ликвидна, стабилна и да има довољно новца за исплату плата и пензија.


Мали је, на заједничкој конференцији за штампу са премијерком Аном Брнабић и председником Привредне коморе Марком Чадежом, саопштио да данас на рачуну буџета има 168,2 милијарде динара.


"Немамо толико новца иначе, али увек смо последњих недеља имали између 160 и 170 милијарда динара на рачуну. Ми смо апсолутнио ликвидни, стабилни, имамо довољно новца да исплаћујемо плате и пензије", објаснио је он.


Мали је рекао да ће настојати у недељама и месецима који предстоје одржати ликвидност на већем нивоу ради сигурности и евентуалија које могу да се десе.


"Сигурно је да у наредна два месеца имамо довољно новца да покријемо све расходе", подвукао је он.


Мали је рекао да није случајно што држава има толико новца на рачуну и да је то доказ оправданости економских мера и политике од 2014., која је била усмерена на штедњи.


"Није случајно што имамо толико новца и што можемо да реагујемо са стимулативним мерама у висини од преко 200 милиона евра у овом тренутку", додао је он истичући да је потпуно сигурна и стаблна ситуација у јавним финансијама.


"Као да смо се спремали за овакву кризу. То је доказ колико водимо одговорну политику", казао је Мали.


Он је нагласио да постоји потпуна координација свих државних институција и установа када су у питању мере економске политике и ситуације у привреди.


Оценио је веома важним што је НБС изашла са пакетом стимулативних мера, које ће додатно подићи ликвидност, смањити трошак капитала и трошкове.


"Фискална политика владе реагује са још једним пакетом стимулативних мера у висини од 200 милиона евра. Ово је додатни подстицај повећању и интензивирању радова у нашој земљи и подстицању стопе раста у нашој привреди, са циљем одржавања обима запослености", објаснио је он.


У наредних месец дана, према његовим речима, биће нађени начини да се исплати најмање 4.000 динара пензионерима, као једнократна помоћ из буџета, додатна помоћ у овим тешким тренуцима.


Рекао је да Србија из дана у дан прати ситуацију, као и шта раде друге земље.


Нагласио је да је несумњиво да се глобална економија успорава, да поједине земље, који су наши велики економски партнери, као Италија, имају проблеме.


"Вероватно ће бити и код нас проблеми, али одговоран начин предузимању мера на време је најбољи начин како се носити са кризом", подвукао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације