ДА увозимо и оно што можемо сами да произведемо, говори податак да смо само прошле године купили 21.900 тона расхлађеног и замрзнутог свињског меса. Вредност овог увоза била је 56,6 милона евра, а смрзнуте свињске полутке стигле су нам из Шпаније, Немачке, Холандије и Данске. Из иностранства смо набавили и јунеће месо. И то око 1.940 тона, у вредности од 8,2 милиона евра.

Према речима Ненада Будимовића, секретара Одбора за пољопривреду, у другој половини 2019. године имали смо повећан увоз прерађевина од свињског меса, али и већи извоз јунећег меса на тржиште Кине. Наш саговорник сматра да су трендови увоза меса прошле године били мањи него у 2018. години.

- Прошле године увезли смо 11.800 тона живинског меса - казао нам је Будимовић. - Оно је стигло из Немачке, Француске, Данске, Хрватске и Пољске. У ову количину спада и механички сепарисано месо, чувени МОМ, који се користи за месне прерађевине. Он није забрањен, али се строго контролише због нивоа калцијума. Када има више калцијума, због костију, оно је неквалитетније. Чињеница је и да је производња у Србији скупља него на западу, али нисмо искористили то што су наше животиње храњене храном која није ГМО. Самим тим то месо је и квалитетније.

Нажалост, овај податак говори само да наша земља није престала да увози месни отпад - МОМ, од којег се праве виршле, паризери, паштете...

Србија увози јогурт, кисело млеко и пастеризовано млеко. Само прошле године увезли смо из иностранства 28.360 тона јогурта и киселог млека. И то из Северне Македоније, БиХ, Немачке, Хрватске и Пољске. Увезли смо и 37.000 тона пастеризованог млека из БиХ, Хрватске, Мађарске и Пољске.

Када је реч о извозу, свињско месо из Србије и даље највише иде у Русију, Црну Гору и Северну Македонију. Смрзнутих свињских полутки извезли смо у 2019. години 3.450 тона. Јунећег меса око 3.850 тона, продали смо на тржишту Турске, Италије и Кине. Извезли смо и око 15.780 тона разног сира и то Русији, Румунији, Северној Македонији, Црној Гори и Хрватској. Извезли смо и пастеризовано млеко и то у количини од око 76.350 тона. Вредност овог извоза била је 24,3 милиона евра. И то у БиХ, Северну Македонију и Црну Гору.

Подаци Републичког завода за статистику показују да се у нашој земљи прозводи мање од 400.000 тона свих врста меса, а по становнику се троши мање од 30 килограма годишње.


ПРАСИЋИ ИЗ НЕМАЧКЕ

И док се увоз живих прасића из Хрватске у Србију прошле године буквално преполовио, наша земља је масовно почела да их набавља из Немачке и Словачке. Како нам је рекао Бранислав Гулан, агроекономски аналитичар, увоз из Немачке је повећан за 54,4 одсто, а из Словачке 4,4 пута.