Топлане у пет општина у Србији, које су до сада у снабдевању топлотне енергије користиле фосилна горива, увелико добијају средства у вредности од 26,75 милиона евра за прелазак на биомасу, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић, саопштено је из Министарства рударства и енергетике.

Прочитајте још: У јуну бакар из "Церова 2": Посао у руднику за 200 људи

Данас је у Министарству рударства и енергетике, потписан још један уговор о додели средстава за изградњу нових котлова на биомасу и пратеће реновирање система даљинског грејања, са општином Нови Пазар и Градском топланом у Новом Пазару.  

Министар Антић изјaвио је да један од приоритета подршка локалним самоуправама за прелазак рада њихових топлана на биомасу. Он је казао да је Нови Пазар изузетно значајан, узимајући у обзир пре свега еколошке али и локалне аспекте, имајући у виду велики потенцијал за привредни развој. Отварају се значајне могућности и за развој дрвне индустрије.
 
Реч је о линији финансирања у износу од 5,8 милиона евра за ту општину. Из тих средстава биће изграђен котао на биомасу снаге 8 МW, што ће опскрбити тренутни конзум у Новом Пазару али и отворити могућност за нове кориснике, казао је министар Антић.

Он је навео да се истовремено развија пројекат разводног гасовода од Александровца који ће повезати Копаоник, Нови Пазар и Тутин.

Гасификацијом отварамо могућност да се у Топлани направи још један додатни котао на гас од 4 МW, што ће Новом Пазару омогућити потпуну енергетску сигурност и снабдевеност енергентима, истакао је министар.

Влада Републике Србије такође препознаје тај пројекат као значајан, у смислу квалитетног решавања проблема загађења ваздуха у Србији.

Градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац, захвалио је Министарству рударства и енергетке и Влади Србије на подршци у реализацији пројекта изградње топлане на биомасу и нагласио да је за Нови Пазар то изузетно значајно.

Град је до сада за грејање користио мазут, који је био велики загађивач, што је довело до гашења топлане у самом центру града. Нова топлана ће имати еколошку производњу, цена грејања ће бити знато нижа, са већим капацитетом за нове потрошаче. То доноси значајне бенефите за нашу локалну заједницу, изјавио је Бишевац.

Овај пројекат Влада Србије развија са Владом СР Немачке, немачком развојном банком KfW, као и швајцарском Канцеларијом за сарадњу ( SECO fond). Завршетак реализације предвиђен је за јесен 2022. године, а у плану је потписивање оваквих уговора и са општинама Пријепоље и Књажевац.